BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I den egna enkäten ställs 19 frågor och där mäts bland annat om kommunerna har en miljöplan som knyter an till de nationella miljömålen, om de ställer krav på minskning av växthusgaser, kopplar sina miljömål till det praktiska upphandlingsarbetet, har minskat köttkonsumtionen och om kommunerna har ett system för klimatkompensation.
Stockholms stad har i år halkat ner från 6:e plats till 17:e plats på rankningen, efter både Göteborg och Malmö. Ett anmärkningsvärt tapp, enligt Jonas Naddebo, tillförordnad gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.
– Det är ett rätt drastiskt trendbrott att tappa elva placeringar. När alliansen styrde låg vi runt åttonde plats flera år i rad. Vi måste kunna arbeta oss upp till en mer respektabel nivå om vi ska kunna vara den miljöhuvudstad som jag tycker att Stockholm ska vara, säger han.
Hård kritik från C
Kritiken från Centerpartiet är hård mot den styrande rödgrönrosa koalitionen.
– Det är väldigt tråkigt att Stockholm faller jämfört med de andra städerna. Jag vill ju att Stockholm ska vara ett miljöföredöme. Det är Miljöpartiets ansvar varför vi inte håller det tempo som vi ska göra, menar Jonas Naddebo.
Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) beklagar också fallet på miljörankningen.
– När vi fick den här rankningen blev jag ganska besviken över att vi har tappat så många platser. Jag blev också förvånad eftersom jag tycker att vi gör så mycket bra saker, säger hon.
Många siffror från tidigare år
Luhr menar dock att många av uppgifterna som granskningen baseras på är gamla.
– Alla inrapporterade siffror kommer ju från 2014 eller tidigare, vissa så långt bak som 2009. Det är siffror från när Alliansen har styrt. Rankingen innehåller sju delar. En del är en enkät om vad vi gör just nu, men resten är från tidigare år.
Katarina Luhr vill poängtera att det är en rankning med jämförelsesiffror.
– När jag tittar på kommunens eget arbete så går vi framåt. Jämför vi med oss själva så blir vi bättre och bättre, men det är en rankning och det finns många kommuner som är väldigt aktiva i sitt miljöarbete. Men det är klart att vi vill vara bättre. Vi vill vara miljöbäst, säger hon.
Miljöpartiet och Centern är överens om vilka områden som Stockholm måste förbättra i sitt miljöarbete.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– En viktig fråga som vi drev under vår tid vid makten är matavfallsinsamlingen. Där ligger Stockholm extremt långt efter. Det är en av anledningarna att vi ligger lågt i rankningen, säger Jonas Naddebo.
– Ja, matavfallsinsamling är ett område. I år har vi ett mål att samla in 24 procent. Men vi är långt ifrån målet på 50 procent till 2018, så vi har en bra bit kvar. Vi har ett mål om att nå 70 procent till 2020 och jobbar hårt med det, säger Katarina Luhr.
Hon nämner några andra punkter där det också behövs förbättring.
– Vattenarbetet är en till punkt där vi inte heller nådde full pott. Det gör mig jättebesviken. Vi satsar mycket resurser och har tagit fram ett omfattande åtgärdsprogram. Men vi tappade i den här rankningen bland annat för att vi inte har en individuell plan för enskilda avlopp, men vi har väldigt få enskilda avlopp i Stockholms stad, påpekar Luhr.
Stora skillnader i miljöarbete
Tittar man på hela länet skiljer sig miljöarbetet mycket mellan kommunerna. Upplands Väsby ligger trea på rankningen, Sundbyberg klättrar 191 placeringar till 56:e plats medan Värmdö tappar 119 placeringar ner till 166:e plats. Allra sämst i länet är Salem som hamnar 204:a på kommunrankningen.
Enligt miljöborgarrådet sker det ett visst utbyte mellan grannkommunerna.
– Man delar med sig av information och tittar på vad de andra gör som är bra. Sedan är det ju olika vad man har för bas. Vissa kommuner har till exempel mer jordbruksmark, vilket vi knappt har alls i Stockholm. Detsamma gäller som sagt för enskilda avlopp, säger Katarina Luhr.
Hur viktigt är det egentligen att Stockholm ligger högt i den här typen av miljörankningar?
– Det är bra att andra städer har ökat sitt miljöarbete, men Stockholm som huvudstad ska ligga före. Det handlar om mer än bara prestige. Det är dags att släppa den höga svansföringen och se vad vi kan göra lokalt för att förbättra miljöarbetet, säger Jonas Naddebo (C).
– Vi vill ju vara miljöhuvudstad. Inte för att som självändamål hamna högst i någon rankning, utan för att vi är nästan en miljon invånare i Stockholm. Och om en miljon svenskar är bra på miljöområdet så betyder det mycket för hela landet, säger Katarina Luhr (MP).