Stockholm slopar avgiften för våldsutsatta kvinnor
Bild: KieferPix/shutterstock
Dagens ETC
Kvinnor som tvingas fly på grund av våld i hemmet får ofta betala själva för en plats i skyddat boende. Men nu tar det nya styret i Stockholm bort egenavgiften. Nyligen togs samma beslut i Göteborg, och även i Malmö överväger kommunen att låta kvinnan slippa betala.
Protesterna var massiva i våras efter att kommunfullmäktige i Falun beslutade att införa en avgift för våldsutsatta kvinnor som placerats i skyddat boende. Och bara en vecka efter att beslutet först togs revs det upp. Men att kommuner tar ut avgifter för skyddat boende, så att kvinnan i behov av skydd får stå för en del av boendekostnaden själv, är inget ovanligt. I samtliga tre storstäder har det varit standard. Nu ska det dock bli ändring. När det nya styret i Stockholm presenterar sin budget nästa vecka kommer den innehålla avskaffade egenavgifter.
– Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem. Många kvinnor som vistas på skyddade boende är ekonomiskt utsatta, ekonomiska trakasserier är ofta en del av misshandeln, så därför känns den här satsningen viktig, säger Alexander Ojanne (S), nytt socialborgarråd i Stockholm.
I Stockholm har avgiften för den som bor på ett skyddat boende varit 70 kronor per dygn. I Göteborg har det kunnat kosta mer än det dubbla – runt 5 000 kronor i månaden. Den som inte haft någon möjlighet att betala har kunnat söka ekonomiskt bistånd och på så sätt sluppit avgiften. Men det är en process ingen våldsutsatt kvinna i behov av skydd ska behöva gå igenom, menar Jenny Broman, kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg.
– Det här är kvinnor som är brottsoffer, som blivit utsatta där man ska känna sig som allra tryggast, i sitt hem. Att de ska gå igenom den process som det innebär att få nedskrivna avgifter, när allt de behöver är skydd och trygghet, är inte rimligt, säger hon.
Hinder försvinner
De skyddsbehövande kvinnorna i Göteborg kommer också att slippa betala. Förra veckan beslutade kommunstyrelsen att säga ja till en motion från Feministiskt Initiativ om slopade egenavgifter. Förslaget gick igenom efter att Centerpartiet svängt och gett motionen sitt stöd. Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt Initiativ och avgående ledamot av kommunfullmäktige i Göteborg, är väldigt glad över det:
– Det här kommer rädda liv. Ekonomin är redan ett stort problem för många kvinnor som flyr våld. En del låter bli att söka sig till skyddade boenden trots att de haft behov, för att de inte har råd. Nu försvinner det hindret, och det är väldigt viktigt, säger hon.
Vi vet att kvinnor som inte längre har råd att betala har flyttat hem till sin våldsutövare.
Även Jenny Broman poängterar att avgiften faktiskt gör att kvinnor tvingas flytta hem till våldet igen.
– Vi vet att kvinnor som inte längre har råd att betala har flyttat hem till sin våldsutövare. Att behöva oroa sig för hur man ska betala för boende samtidigt som man försöker lösa sitt liv, det är inte rimligt. Kostnadsfritt boende borde vara en självklarhet, säger hon.
I Malmö får en kvinna som blir placerad på ett skyddat boende av socialtjänsten betala mellan 72 och 127 kronor per dygn, beroende på om mat ingår eller inte. Även här kan avgiften dock vara på gång att slopas.
– Efter ett initiativ från Miljöpartiet har förvaltningen fått i uppdrag att utreda egenavgiften, och se om den kan tas bort. Avgiften är till för den som har möjlighet att betala, för andra kan avgiften dras ned redan idag. Men samtidigt vet vi att ekonomin ofta används som ett verktyg av mannen mot kvinnan, så det kan mycket väl vara rimligt att ta bort den helt, säger Sedat Arif (S), ordförande i socialnämnden i Malmö.
Socialtjänsten avgör
Hur det ser ut i Sveriges övriga städer finns inga samlade uppgifter om. Olga Persson, ordförande för Unizon, menar att frågan ofta avgörs av socialtjänsten i kommunerna. Gör de bedömningen att det handlar om ett skyddsärende kan kvinnan slippa betala, räknas det däremot som ett boendeärende tas en avgift ut.
– Jag antar att det tas ut en egenavgift baserat på om du har intäkter, en lön, eller äger en fastighet som du inte kan bo I nu. Men behöver man skyddat boende akut ligger det I sakens natur att man har svårt att få tillgång till sina eventuella tillgångar. Det här är den stora faran med byråkratisering. Stöd och skydd borde alltid gå först, inte utredningar om kvinnan kan betala eller inte.
Hon tycker att slopade egenavgifter borde införas överallt. Annars är risken att kvinnor inte får det skydd de behöver.
– I värsta fall går de tillbaka till förövaren. Allt som försvårar gör att kvinnor söker mindre stöd och hjälp, och att våldet får pågå under längre tid, att det hinner bli mer skador. Ekonomiska, fysiska och psykiska.