– Det här blir jättebra. Det kommer att bli mycket större än vanligt eftersom det är Europride och för att det är första gången någonsin som Europride arrangeras av två festivaler gemensamt, säger Britta Davidsohn, ordförande för Stockholm Pride.
– Vi räknar med många fler besökare från andra länder, från de nordiska länderna, från Europa och utanför Europa men också från hela Sverige, säger Britta Davidsohn.
Att Europride arrangeras av två svenska prideorganisationer innebär att festivalen kommer att pågå i två olika städer och i två omgångar, men också att det kommer att vara ett större fokus på internationella frågor med flera internationella seminarium och debatter.
– Bland annat kommer Argentinska ambassaden prata om hbtq-rättigheter i Argentina. De har gått i paraden tidigare år men nu håller de egna seminarier. Och det välkomnar vi verkligen och vi är jättteglada att vi har en internationell festival och att internationella aktörer i Sverige deltar och lyfter in sina perspektiv. Jag hoppas verkligen att det kan vara något som fortsätter till kommande år.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vad är hbtq-rörelsens största utmaningar på europeisk nivå?
– En väldigt stor utmaning är att vi ser att vi tappar rättigheter i flera länder. Det finns starka krafter som vill motarbeta hbtq och som vill att samhället ska ta en mer likriktad inriktning där man inte värnar om minoriteter. Det gäller både minoriteter rörande kön, sexuell läggning och andra typer av minoriteter som får det svårare, säger Britta Davidsohn och fortsätter.
– En viktig fråga är hur vi kan stå enade i det här. Vi är ett mångfacetterat community med många olika grupper som sinsemellan har väldigt olika frågor att driva, men det här är någonting som vi verkligen har gemensamt, som är ett gemensamt hot och det behöver också vara en gemensam strävan att motarbeta det.
Stockholms har tidigare kritserats för att vara exkluderande på grund av höga entréavgifter. Det är en utmaning, enligt Britta Davidsohn.
– Jag tycker att det är rimligt att våra entréavgifter kritiseras, vi vill vara en öppen festival som är tillgänglig för alla oavsett ekonomisk situation. Men som läget är har vi ett litet stöd från staden och vi går inte runt utan biljettintäkter. En pågående strävan är även att få med hela communityt,
att alla ska känna att det är deras festival och att deras grupp blir representerad. Vi jobbar väldigt mycket med det, men jag tänker att man aldrig riktigt kommer vara i hamn där.