Nu har myndigheten uppdaterat siffrorna efter en månad. I Stockholm har – som i övriga landet – lägstanivån höjts. Glappet mellan de mest och minst vaccinerade områdena har minskat.
Samtidigt finns det fortfarande elva områden i regionen där färre än varannan vuxen har tagit en första dos, och nästan 200 områden där färre än 70 procent vaccinerats.
Sticker ut i jämförelse
Hur snabbt vaccinationsgraden ökar skiljer sig också åt inom regionen. I till exempel delar av Vårby Gård i Huddinge har vaccinationstäckningen ökat med sju procentenheter, från 52 till 59 procent, medan den i delar av Fittja i Botkyrka och Brandbergen i Haninge bara ökat med ett par procentenheter. Faktum är att andelen vaccinerade i de minst vaccinerade områdena ökar långsammare i Stockholm än i resten av landet.
Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i region Stockholm, ser inget enkelt svar på vad det beror på. Han menar att regionen arbetar “brett med information för att sänka trösklar” och utöver det har riktade insatser till områden med lägre vaccinationstäckning.
– Vi försöker vara så synliga som möjligt för att de som ännu inte är vaccinerade ska påminnas och om de inte tagit ställning till vaccination ska komma ett steg närmare det, skriver han i ett mejl.
Nå fram till alla
Förra veckan presenterades en utvärdering av Region Stockholms hantering av pandemin. Där kritiseras regionen för att inte ha haft tillräckligt konkreta planer inför vaccineringen och att kommunikation och insatser för att nå målgrupper som generellt har lägre vaccinationstäckning kunde ha påbörjats tidigare. Samtidigt konstateras att det genomförts många åtgärder för att höja vaccinationstäckningen, men att det ännu är för tidigt att slå fast hur väl de lyckats. Och att fler insatser behövs framöver.
– Vi fortsätter det arbete som pågår. Vi och andra regioner står inför samma utmaningar, varje vaccination tar längre tid nu än tidigare. Det som nu är aktuellt är vaccination genom skolorna för 12-15 åringar och en tredje dos till de som grupper som Folkhälsomyndigheten fattat beslut om ska erbjudas ytterligare en dos. Parallellt med detta fortsätter vi arbetet med att nå fram till alla vuxna som fortfarande är ovaccinerade eller endast vaccinerade med en dos, skriver Magnus Thyberg.
Uppsökande arbete
I Stockholm och de andra storstadsregionerna Västra Götaland och Skåne finns områdena med lägst vaccinationsgrad i landet. Samtidigt skiljer sig utvecklingen mellan regionerna under september. För till skillnad från i Stockholm och i Skåne går vaccineringen i de minst vaccinerade områdena snabbare på västkusten.
Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götaland, ser utvecklingen i regionen som resultatet av ett långsiktigt arbete.
– Vi har haft en arbetsgrupp som arbetat med svårnådda grupper sedan i januari, vi har jobbat jättemycket med information och dialog, tillsammans med olika aktörer i civilsamhället och hos kommunerna för att hitta så många som möjligt. Men det var först när vi fick tillgång till mycket vaccin som vi fick riktig utväxling på arbetet. Då kunde vi börja med drop in, åka till härbärgen och göra särskilda event, säger hon.
”Visar att vi finns”
Även om vaccinationsgraden höjts relativt snabbt i Västra Götaland under september finns fortfarande många områden med få vaccinerade. Planen är att fortsätta på den inslagna vägen.
– Det behöver vara långsiktigt, och det behöver pågå under hela hösten. Vi visar att vi finns, inte bara två timmar en lördag utan återkommande. Man ska veta att det inte är för sent att vaccinera sig. Det är fortfarande viktigt att göra det.
Stockholmspolitiker: Varför halkar Stockholm efter andra regioner – och vad ska göras för att fler ska vaccinera sig?
Désirée Pethrus (KD)
Vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm
”Alla som velat vaccinera sig har redan gjort det, det som återstår är att fortsätta informera om fördelarna om vaccinationen i områden med lägre vaccinationstäckning. Vi kallar in på vaccination med förbokade tider, vi har flera mobila vaccinationsbussar som roterar i områden. Vi har också informationskampanjer om myter om vaccinet, för tyvärr är det mycket ryktesspridningar om vaccinet i vissa områden.
Invånarna ska kunna ta till sig informationen oavsett språk, därför har vi dels haft information på 35 olika språk i skriftligt format och också flerspråkiga informatörer på plats i områden med lägre vaccinationstäckning.
Vaccination är frivilligt och ingen kan tvingas att vaccinera sig. Men vi gör det vi kan för att få fler att ta ställning och välja att vaccinera sig.”
Sandra Ivanovic Rubin (MP)
Gruppledare i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm
”Att det ofta är ekonomiskt svaga grupper som halkat efter med vaccinationerna visar att vi fortfarande har ett arbete att göra när det gäller att säkerställa en jämlik vård. Det handlar inte bara om att minska risken för smittspridning och sjukdom, utan även om att resurserna ska fördelas rättvist.
För att nå fram till fler grupper testar Region Stockholm nu under hösten nya grepp. Dels utvidgar vi antalet mobila enheter, och dels hittar vi hittills oprövade ställen att åka ut till i samarbete med lokala aktörer. Det kan handla om allt från skolor och köpcentrum till olika samfund och föreningar, där det framgår att behovet för medlemmarna att vaccinera sig är stort.
I det här läget är det viktigt att sänka trösklarna och se till att verkligen nå hela vägen fram.”
Talla Alkurdi (S)
Regionråd i opposition, hälso- och sjukvårdsfrågor i Region Stockholm
”Vi har från vårt håll riktat skarp kritik sen ungefär ett år sedan. Redan när första planen om vaccinering kom till nämnden så sa vi att den inte var tillräcklig. Vi har påtalat att man måste jobba mer uppsökande. Men istället för att sätta in vaccinationsbussar så snabbt som möjligt, istället för att skicka ut kallelser till folk eller ta lärdom från vad andra regioner har gjort, så körde man istället helt och hållet på att försöka fixa det med marknadslösningar. Stockholm har halkat efter i vaccineringen på grund av bristande ledarskap, marknadsfundamentalism och bristande beredskap.
För att få fler att vaccinera sig så borde det skickas ut kallelser till alla som inte har vaccinerat sig ännu. Vi har krävt det vid flera tillfällen. Men det har bara skickats ut påminnelse-sms via Alltid öppet-appen. Vi vet också att vaccinationsbussarna fungerar. Men problemet är att de är alldeles för få och de kom ut alldeles för sent.”