Det rosa blocket brakar in med buller och bång i Stockholms stadshus och en kampanj på drygt två miljoner kronor har gett större resultat än många vågade hoppas.
– Det är fruktansvärt många som har arbetat ideellt med det här och i Stockholm har vi haft en tydlig verksamhet där vi arbetat målmedvetet. Det känns jättebra att väljarna då också visar att de vill ha politiken vi står för, säger Pettersson för Fi.
Hur ser du på framtida samarbeten?
– Vi har sagt att vi vill ha en rödgrön majoritet och det kommer vi att stödja.
När de stora partierna backade klev de mindre fram och målade om det politiska landskapet i Stockholms stad. Moderaterna backade med 7,4 procent och Socialdemokraterna med 0,5. Ändå var det en lättad Karin Wanngård (S) som hittade tid för en snabb intervju under morgonen efter valet. Nu tillträder hon snart som nytt finansborgarråd för Socialdemokraterna.
– Det känns så klart bra, det är tydligt att Stockholmarna vill ha en förändring och en ny politik gällande skolan, bostäder och ungdomsarbetslösheten, säger hon.
Hur ser du på att ni behöver stöd av tre andra partier för att nå majoritet?
– Det är såklart en situation som kräver förhandling, men min förhoppning är att vi ska komma överens.
Ett parti som har stor del i att det blir en styrande rödgrön majoritet istället för alliansen är Vänsterpartiet. I Stockholm gjorde partiet ett kanonval och gick om Folkpartiet som fjärde största parti med 8,9 procent. Drygt tre procent mer än vad man lyckades få på riksplanet.
– Vi har tagit ytterligare mandat tack vare frågan om bostadsbristen. Väljarna litar på att vi kan lösa bostadsfrågan och i Stockholmsvänstern har vi tagit på oss någon form av ledartröja, säger Sebastian Wiklund, tredjenamn på Stockholmsvänsterns kommunlista.
Trots de fina siffrorna lägger Wiklund band på sin entusiasm. För första gången kommer Sverigedemokraterna in i Stockholms kommunfullmäktige med 5,2 procent vilken innebär 6 mandat.
– Det är skrämmande med SD:s rasistiska agenda och det känns ändå sorgligt. På riksdagsplanet är det ju ännu värre och det är klart att det inte känns så bra, men vi försöker hålla oss vid gott mod. Vi får försöka ta tag i det här, säger han.
Svävande svar
Morgonen efter valet är det inte många klara besked som kan lämnas. Frågan om samarbeten ger bara svävande svar, även om situationen i Stockholm är relativt klar. Desto säkrare är man dock när det kommer till ett eventuellt samarbete med SD.
– Vi kommer inte att samarbeta på något sätt med dem. Det är naturligtvis tråkigt att de kom in, vi har ju klarat oss rätt länge i Stockholm, säger Karin Wanngård.
Moderaterna tappade 10 mandat i och med sin valförlust och finansborgarrådet Sten Nordin är orolig över utvecklingen kring SD och Fi, som han likställer.
– Det är två extrema partier på olika sätt och det är bekymmersamt att det är på det sättet, säger han till SVT.
Att man blir tvungen att lämna över makten till Socialdemokraterna tar han dock med fattning.
– För oss i Stockholm är det naturligtvis så att vi dels tappar väljare – dels makten med all sannolikhet. Det måste man möta med stor ödmjukhet och eftertänksamhet, säger Nordin.