– Det är alltid svårt att säga varför, det är ett blandat sällskap vi pratar om. Men i vissa länder finns en ökad efterfrågan, som i Ryssland. I USA har det delvis att göra med att vissa företag blivit större för att de köpt upp andra företag. Det bidrar till att man ser en stigande trend, säger Pieter D. Wezeman, senior researcher på Sipri.
Svajig statistik
Sipris topp 100-lista gäller vapenföretagens försäljning inrikes så väl som exporten, så självklara paralleller till politik är inte alltid så lätta att dra. Ofta är statistiken beroende av större beställningar, och ett års försäljning kan skilja sig mycket från föregående eller nästkommande år. Men Pieter D. Wezeman menar att vissa förändringar sticker ut.
– I Ryssland är det solklart att ökningen beror på politiken. Detsamma gäller även i USA, som liksom Ryssland har en politisk administration som vill ha mer utgifter i det militära, säger han.
Den amerikanska dominansen, USA står för 57 procent av världens vapenförsäljning, står sig i mätningen och dessutom ökar landets försäljning med två procent, till nära 227 miljarder dollar. Försvarsdepartementet i USA har en ständig efterfrågan på vapen, vilket gynnar de amerikanska företagen och leder till att de köper upp andra företag.
Vill vara oberoende
En annan utveckling som sticker ut är Turkiets försäljning av vapen. Landet är visserligen fortfarande en liten vapenproducent, men som ökade försäljningen med hela 24 procent. Något som beror på att de vill göra sig mer oberoende av vapenimport.
– Turkiet jobbar väldigt hårt på att bygga upp en vapenindustri. De är ju ofta i politiskt blåsväder och det i sig själv är en förklaring. De försöker bli mer oberoende, som Sverige är, säger Peter D. Wezeman.
Saab har halkat ner
I Sverige har försäljningen istället gått ned, något som Pieter D. Wezeman tror kan ha att göra med att Saab, det enda vapenproducerande företaget i Sverige, har ett par stora beställningar som inte levererats än. Delvis försäljningen av stridsflygplanen Gripen till Brasilien, och försäljning av flygande övervakningssystem till Förenade Arabemiraten. Därför har Saab halkat ner från plats 30 till plats 36 på listan över de största vapenproducerande företagen. Ändå är det en mycket hög placering i förhållande till Sveriges storlek, konstaterar Pieter D. Wezeman.
– Det är inte många andra länder som är så små som har så stor produktion, förutom Israel. Men det har att göra med att Sverige är ett teknologiland som är alliansfritt, och dessutom har en tydlig politik för att ha en vapenindustri, säger han.
I Västeuropa är Storbritannien den ledande vapenproducenten, följt av Frankrike, transeuropeiska företag och Italien. I jämförelse med tidigare år är det framförallt Frankrike och Tyskland som ökat sin försäljning.