Antalet män som steriliserar sig har alltid varit färre än antalet kvinnor.
I början på 1990-talet peakade kvinnornas steriliseringar med drygt 8 500 operationer, enligt statistik från Socialstyrelsen, för att sedan ligga runt drygt 2 000 de senaste åren.
Sterilisering bland män har, med några få undantag, legat och skvalpat runt 1 500 om året de senaste decennierna.
– Jag tror att man tidigare mer aktivt föreslog kvinnor som exempelvis genomgått upprepade aborter att sterilisera sig, det kan vara en förklaring till minskningen, säger Stefan Arver, överläkare vid Centrum för andrologi och sexualmedicin på Karolinska universitetssjukhuset.
Riskfritt för män
Rickard Claesson, överläkare vid avdelningen för obstetrik och gynekologi, Skånevård KRYH, tror snarare att det handlar om att preventivmetoderna har blivit så mycket bättre under senare år. Att det ändå är fler kvinnor än män som steriliserar sig kan bero på rädsla bland männen.
– Många män fruktar att de ska förlora sin potens, trots att den risken inte föreligger, säger Rickard Claesson.
Även Stefan Arver pekar på informationsbrist som en viktig faktor i varför så få män väljer att sterilisera sig.
– I USA och många andra länder är det betydligt vanligare. Här diskuteras inte sterilisering som preventivmetod trots att det är ett enkelt och riskfritt ingrepp för män. Istället uppstår mytbildningar där man blandar ihop kastrering med sterilisering, säger han.
Den stora majoriteten kvinnor som väljer att sterilisera sig vid kliniken i Kristianstad där Rickard Claesson arbetar, har redan fött barn och genomgår ingreppet för att de inte vill ha flera.
– De som väljer att inte skaffa barn alls är mycket få och bland dem handlar det oftast om att de har något medicinskt tillstånd som gör att de inte vågar skaffa barn, säger han.