– Jag skulle vara 18 år, ogift, svensk medborgare och steril, säger Linus Thunell.
Krav för att få byta kön
Eftersom han inte var steril var han tvungen att sterilisera sig för att få byta juridiskt kön. Detta enligt en lag från 1972 som säger att en person måste ha genomgått sterilisering eller av annan orsak sakna fortplantningsförmåga för att få fastställa ändrad könstillhörighet. Linus Thunell fick inte heller spara några ägg för framtiden.
– Min utredare sa till mig att om de kom på mig med att spara ägg så skulle de förstöras och jag kunde äventyra hela min möjlighet till hormonbehandling och juridiskt könsbyte, berättar han.
Cecilia Dhejne är medicinskt ansvarig psykiater på Centrum för andrologi och sexualmedicin, enheten för könsidentitetsutredningar på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hon berättar att intresset hos transpersoner för att kunna skaffa egna biologiska barn ökade i och med ny teknik som gjorde det möjligt för personer med exempelvis cancerrisk att frysa spermier och ägg.
– Vi remitterade några av våra patienter till fertilitetskliniker för vi tyckte att det var rimligt och de fick frysa spermier och ägg, säger Cecilia Dhejne.
– Men i en dom som hänvisade till lagen från 1972 fick en patient nej till att byta juridiskt kön eftersom det framkommit att könsceller hade frysts. Personen ansågs då inte längre uppfylla lagens kriterier för sterilitet. Fram till 2013 när lagen ändrades kunde därför inte personer som skulle byta juridiskt kön spara spermier eller ägg. Det fanns även ett krav på att de skulle operera bort testiklar, äggstockar och livmoder.
I dag är det möjligt för personer som bytt juridiskt kön att få biologiska barn och alla personer tillfrågas om de vill spara könsceller, det föreligger heller inget operationskrav.
Möjlighet till graviditet finns
Frysta spermier kan användas för inseminering. Men eftersom det inte är tillåtet med surrogatmödraskap i Sverige är det än så länge inte möjligt att använda sparade ägg. Personer som tillskrivits kvinnligt kön vid födseln och ändrat juridiskt kön till man och vill ha biologiska barn har dock en annan möjlighet om de inte har opererat bort livmoder och äggstockar. De kan avbryta medicinering med manligt könshormon, få menstruationen tillbaka och bli gravida genom insemination eller samlag.
Den möjligheten gavs aldrig till Linus Thunell. Han och hans make har som homosexuellt par svårt att få adoptera barn i praktiken och paret längtar efter barn.
– Jag hade kunnat tänka mig att sluta med testosteronbehandlingen tillfälligt och genomgå en graviditet om vi hade haft den möjligheten, säger Linus Thunell.
Tagit juridisk hjälp
Linus är en av 161 personer som med hjälp av jurister på Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) kräver skadestånd från staten. Han hoppas att den nya regeringen, som nu bereder frågan, kommer att besluta att de drabbade ska få skadestånd och att det finns med i höstbudgeten.
– Jag hoppas att vi inte ska behöva tvinga fram en ursäkt genom att dra staten inför rätta. Utan att man väljer att ta ansvar, be om ursäkt för övergreppet och betala ut ett skadestånd så som har gjorts till andra grupper som blivit tvångssteriliserade, säger Linus Thunell
Skulle uppskatta en ursäkt
Totalt blev ungefär 800 transsexuella personer tvångssteriliserade mellan 1972 och 2013. Även om ett skadestånd inte kan ändra på Linus Thunells sterilitet så vore det ändå en upprättelse att få en ursäkt. Han berättar att enligt den tidigare steriliseringslagen avråddes personer under 25 år från att sterilisera sig.
Men en person som ville byta juridiskt kön skulle man sterilisera så fort som möjligt. Det känns som att man inte hörde till, säger han.
– Det händer att folk frågar varför jag inte kunde vänta med mitt könsbyte, berättar Linus Thunell.
Innan hans juridiska könsbyte hade gått igenom så levde han redan som man. Varje gång han skulle visa legitimation, till exempel vid ett besök på vårdcentralen, var han tvungen att komma ut som transsexuell. Han berättar om vänner, som ännu inte har fått ändra det juridiska könet så att det stämmer och därför har fått problem vid utlandsresor när de ska visa pass.
– Det var ohållbart, jag kunde inte vänta, säger han.
Om inte Linus Thunell hade varit steril så tror han att han och hans man nu hade haft barn eller varit på väg att få. De har, trots att det är svårt att adoptera som homosexuellt par, bestämt sig för att göra ett försök.
– Vi måste försöka i alla fall, säger Linus Thunell.