– Jag är nyfiken, det är min drivkraft. Dessutom vill jag göra något godhjärtat, och idén till det här har växt fram under en längre tid. Jag hörde av mig till Migrationsverket redan för två år sedan och sa att jag kan ta emot några personer, men då var varken myndigheten eller de på kommunen mogna än. Nu har jag två som bor här. Beslutet att bygga ett till hus tog jag förra hösten, säger Sten när Dagens ETC träffar honom i hemmet.
Sten har fått bygglov för huset, men han har ännu inte hunnit så långt med själva konstruktionen. Förhoppningen är att det ska bli klart till nästa vinter, men eventuellt tar det längre tid än så.
– Det beror på hur mycket jag orkar jobba. Jag vill gärna vara med och göra mycket själv, även om jag så klart behöver professionell hjälp med rör, el och så vidare. Om jag inte hinner till nästa vinter så blir det året efter det.
Väl färdigt kommer huset att ha två våningar, och vara 80 kvadratmeter stort. Där tänker sig Sten att fyra till sex personer ska bo.
– Men inte mer än så. Först tänkte jag att alla skulle få ett eget rum, med HVB-standard. Nu för tiden är det ju dock vanligt att man placerar in två personer i samma rum. Men jag tycker att man ska vara försiktig med att tränga ihop folk, det är inte bra. Det här ska inte vara ett tillfälligt transitboende.
Har startat upp nätverk
I dagsläget är han inte helt säkert på vilken mottagningsform boendet ska ha. För de två ungdomarna som bor hos honom nu agerar Sten som jourhem. När det nya huset står klart i framtiden skulle han dock vilja ta emot ytterligare personer på ett annat sätt. Problemet är att Migrationsverket enbart tecknar avtal med företag eller organisationer som kan ta emot minst 50 personer.
– Av den anledningen försöker jag nu dra igång ett nätverk med fler inblandade, så att vi tillsammans kan erbjuda 50 platser och börja ta emot människor, säger Sten.
Ska vara icke-vinstdrivande
Hans förhoppning är att samla ännu fler som vill ställa upp och ta emot flyktingar på ett värdigt sätt, och nätverket ska vara icke-vinstdrivande. Eventuella överskott från Migrationsverkets ersättningar ska återinvesteras i verksamheten. Dessutom är han noga med att de som erbjuder boendeplatser inte ska vara etiskt tveksamma, exempelvis ha punkter i belastningsregistret.
Nyligen gick Miljöpartiet ut med ett förslag om att personer som inhyser flyktingar i sina hem ska få 2 000 kronor i månaden betalt för detta. Ett förslag som Sten tycker är tveksamt.
– Jag tror inte det är bra att nöja sig med bara boendeplatser, det behövs mycket mer än bara boende för integrationen. Exempelvis vill jag själv i framtiden gärna anordna gruppsamtal där flyktingarna kan bearbeta de traumatiska upplevelser som de ofta bär på. Dessutom tror jag att det är för lite pengar för att folk ska vara intresserade av att ställa upp ordentligt, och hemsidor som förmedlar boenden finns ju redan.