I slutet av november 2021 träffar jag Stella Grimberg för första gången. Hon berättar att hon hade accepterat att inte skaffa barn, på grund av sin förlossningsrädsla. När hon blev oväntat gravid visste hon ändå direkt att hon ville behålla det. Hon övervägde att flytta till Västkusten, där hon har sina föräldrar, för att slippa föda i Stockholm.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Förlossningsrädslan hade fått Stella Grimberg att räkna bort möjligheten att bli mamma, men genom projektet Min barnmorska vågade hon ändå. När förlossningen blev traumatisk fanns hennes barnmorska intill henne.”Jag vet inte hur jag skulle kunnat klara det här annars.”
En rädsla så stark att hon bestämde sig redan som ung för att inte skaffa barn. Att genomgå en förlossning var helt enkelt otänkbart. Stella Grimberg är inte ensam om sina känslor, förlossningsrädsla har ökat i Sverige och allt fler väljer planerat kejsarsnitt.
Men så blev Stella Grimberg ändå oväntat gravid. Hon visste direkt att hon ville behålla barnet, trots att hon skulle få gå igenom graviditet och förlossning utan en medförälder. Hon övervägde att flytta hem till Västkusten för att slippa föda i Stockholm, men så tipsade hennes vännina om projektet Min barnmorska.
– För mig har det gjort hela skillnaden, till stor del har det eliminerat skräcken, säger hon.
En tuff förlossning
Efter kaffe, några djupa andetag och en sista koll av packningen körde Stellas föräldrar oss till Karolinska unviersitetssjukhuset i Huddinge. På grund av restriktionerna mot covid-19 får Stella bara ha med sig en anhörig. Hon har valt att ha med sig en reporter, eftersom hon vill dela med sig av sin erfarenhet av att det går att bygga upp en trygghet runt en förlossning med närvarande och stöttande personal.
– Jag känner att min berättelse kanske kan bidra till någon annan som är rädd.
Förlossningen blir tuff. Igångsättningen pågår i över 36 timmar, en stor del av tiden med täta, smärtsamma värkar. Till slut beslutar en läkare i samråd med Stellas barnmorska Marie Ekborn om kejsarsnitt. Det finns förmodligen en anledning till att barnet inte kommer, förklarar läkaren för Stella. Ungefär samtidigt konstaterar Marie Ekborn att Stella fått feber.
När Marie Ekborn lägger det nyfödda barnet hos Stella är all rädsla, oro och smärta glömd för en liten stund. Men hon har förlorat mycket blod, och hon blir dåsig. Marie Ekborn håller det nyfödda barnet tryggt mot Stellas bröst medan snittet sys igen. Narkosläkaren och sköterskorna pratar hela tiden med Stella.
Ett mardrömsscenario
Efteråt får Stella återhämta sig på uppvak medan Ivan bärs upp till BB av Marie Ekborn. Den dramatiska förlossningen har inte lämnat henne oberörd.
– Ibland kommer allting väldigt nära, konstaterar hon.
Hon mäter och väger Ivan och lägger en filt om honom. Därefter får han vila på BB tills Stella kommer. Lyckan tar över när hon sitter med honom i sin famn. Men den traumatiska förlossningen är också närvarande.
– Utan Min barnmorska hade det aldrig gått. Jag vet inte hur jag skulle kunnat klara det här. Och nu sitter vi här, trots allt, och har varandra. Och vi mår bra.
Några veckor senare möte vi igen hemma hos den lilla familjen. Smärtan, de utdragna värkarna och snittet var ett mardrömsscenario för Stella, värre än hon vågat försöka förbereda sig för.
– Jag fick de bästa förutsättningarna att känna mig lugn och trygg hela vägen. Det gjorde att jag kunde hantera en situation som jag egentligen gjort allt i min makt för att undvika. Jag tänker på alla andra som är rädda och inte känner att deras oro tas på allvar. Det är sorgligt att tänka på, för jag vill ju inte ha ett liv utan mitt barn nu. Jag är så tacksam att jag fått det stöd jag behövt, säger hon.