Deltagarna sprider ut sig så gott det går och även de som täljt sedan barnsben måste lyssna på säkerhetsgenomgången. Sedan är det dags för gemensam uppvärmning.
– Kniven ska skära, inte pressa genom träet. Precis som när man skivar bröd så blir det ingenting om man bara trycker ner kniven. Man måste karva lite i taget, säger Marcus Rönnemark.
Han visar hur man kan tälja vid sidan av kroppen för att få mer kraft, och tricket att sätta träbiten mot bröstbenet och försiktigt tälja emot sig. Det ser enkelt ut när han gör det men betydligt svårare när deltagarna försöker härma.
Ville locka stadsbor
Täljcaféet startades för knappt två år sedan av Katarina Karlsson. Hon driver den ideella verksamheten Fritidsagenturen och ville att fler stadsbor skulle få möjlighet att slöjda.
– Slöjdaktiviteter är ofta utanför stan i typiskt ”slöjdiga” miljöer, så det är alltid samma typ av människor som kommer. Det är nästan bara män som redan håller på mycket med träslöjd. Jag ville nå stadsborna för jag märkte att där fanns ett intresse av att göra saker med händerna, säger Katarina Karlsson.
Både Folkuniversitetet och regionens hemslöjdskonsulenter nappade på idén och nu är täljcaféet inne på sin tredje termin. De kör varannan måndagkväll och upplägget är att man betalar 100 kronor per gång för material, låneknivar och fika. På plats finns alltid en inspiratör som visar tekniken och kan komma med tips på vad man kan tillverka. Katarina Karlsson tycker att det är viktigt att deltagarna kan komma och gå som de vill.
– Det ska vara enkelt och odramatiskt att komma in här. Att gå på en hantverkskurs är en investering men här kanske du har några timmar en måndagkväll och binder inte upp dig för något, säger hon.
Hipstertätt evenemang
Den här kvällen är majoriteten av besökarna i 30-årsåldern och det finns en klar överrepresentation av second hand-kepsar, stickade tröjor och långhåriga killar. Men veckans täljcafé lockar också ett gäng äldre kvinnor samt två barn som kommer tillsammans med sina föräldrar. Många är här för första gången och en av dem är Camilla Jonsson som täljer lite på måfå på en björkbit.
– Det är skönt att det inte behöver bli någonting, säger hon och konstaterar att den avsmalnande träbiten kanske får bli en morotsleksak till sitt barn.
Hon har gått en trähantverksutbildning tidigare, och fick syn på evenemanget på Instagram.
– Jag kom hit för att jag var sugen på att ta upp hantverket. Hantverkstrenden peakar verkligen just nu och många vill tillverka sina egna saker. Men jag hade inte trott att vi skulle vara så här många, säger hon.
Intresse på flera håll
Det ökande intresset för träslöjd märks inte bara av i lokalen vid Skanstorget. Varje torsdagseftermiddag träffas ett gäng i Kvinnofolkhögskolans träverkstad och lär sig snickra egna möbler. I helgen ordnar Studieförbundet vuxenskolan en populär tvådagarskurs i täljning där man får lära sig att tillverka smörknivar och slevar. På Slöjdseminariet i Nääs finns snickerikurser för både nybörjare och erfarna, men alla är fullbokade – även heldagskursen om hur man täljer julpynt.
Täljcaféets grundare Katarina Karlsson är glad över att många vill återupptäcka gamla hantverkstraditioner. Hon tror att det intresset uppstår när omvärlden blir mer oförståelig.
– Ju snabbare och stökigare världen blir, desto viktigare är det att ibland kunna fokusera på någonting litet. När du täljer får du vila i något traditionsburet och verkligen känna på skogen och naturen, säger hon.
”Måste vara fokuserad”
Katarina Karlsson tror också att folk lockas av att släppa tankarna på annat.
– Det går inte att slö-tälja utan du måste vara helt fokuserad för att inte skära dig i fingret, säger hon.
Även om hantverket kräver koncentration så finns det gott om utrymme för småprat på täljcaféet. Sorlet ökar i takt med att högarna med träflisor växer, och människor som inte känner varandra sitter plötsligt och diskuterar olika knivgrepp och tekniker. Katarina Karlsson har omedvetet skapat en fungerande generationsöverskridande verksamhet som politiker och tjänstemän över hela landet sliter sina hår för att få till.
– Jag har alltid haft i bakhuvudet att jag vill att det ska vara en bredd. Jag vill få till en go’ stämning att man bara sitter och täljer tillsammans. Lokalen blir som en lägereld där man samlas och alla är välkomna, säger hon.
Täljcaféet är bara öppet två kvällar i månaden men i framtiden skulle Katarina Karlsson gärna ha träffar oftare. Hon hoppas också att många börjar tälja även mellan tillfällena.
– Om man har mycket i sitt liv kan man alltid sätta sig ner och tälja en stund. Jag tror att det är bra rent terapeutiskt. Livet behöver vara lite analogt ibland, säger hon.
Fritidsagenturens täljcafé
Täljcaféet är ett samarbete mellan Fritidsagenturen, Folkuniversitetet & Västarvet slöjd. Man betalar 100 kronor per gång och då ingår kaffe och fika.
När och var: 22 oktober, 5 november och 19 november klockan 18.00 i Fritidsagenturens lokaler på Kastellgatan 8.
Kvinnofolkhögskolans träverkstad
Kursen ”Ta i trä” vänder sig till nybörjare som vill lära sig att arbeta i trä. Kursledaren går igenom vanliga snickeritekniker och deltagarna lär sig hantera både maskiner och handverktyg. Den bedrivs på dagtid och riktar sig mot pensionärer och andra daglediga. Totalt är det 15 kurstillfällen och det kostar 500 kronor.
När och var: Torsdagar klockan 12.30–16.30 i Kvinnofolkhögskolans lokaler på Första Långgatan 28 B.
Fixotekens träverkstäder
Fixotek finns numera i flera stadsdelar och där kan man bland annat få hjälp att laga och vårda sina träprylar. Under hösten har de introduktionskvällar till sina träverkstäder där man lär sig hantera verktygen. Man får låna verktyg men måste ta med sig eget material.
När och var: Fixoteket i Majorna (Slottskogsgatan 1) den 18 oktober och 1 november klockan 18.00. Fixoteket i Bergsjön (Siriusgatan 56) den 17 och 31 oktober klockan 18.00. Om man är under 15 år måste man komma med en vuxen och eftersom det finns ett maxantal ska man anmäla sig i förväg till personen på Fixoteken eller på Studiefrämjandets hemsida. Gratis.
Helgkurs i täljning
Studieförbundet vuxenskolan har tvådagarskurser för både nybörjare och vana träsnidare där man lär sig att forma trä med hjälp av kniv och yxa. Man tillverkar bruksföremål som smörknivar, slevar och så kallade krympburkar. En helgkurs kostar 990 kronor.
När och var: Nästa tillfälle är den 20–21 oktober i studieförbundets lokaler på Örngatan 6. Den kursen är fullbokad så man kan bara anmäla sig som reserv.