– För mig är julen en glädjens fest. Försoning och generositet står i centrum. Jag är mån om julens traditioner och då är tomten en av de starkaste symbolerna, säger han.
Favoriten i samlingen är en porslinsfigur med två tomtar som pussas.
– Den är väldigt fin. Inom försoningens budskap så ryms också den mellanmänskliga kärleken – eller den mellantomtliga.
Samlandet började redan när han flyttade hemifrån som 17-åring. Då fick han med sig några julprydnader och ett gäng tomtar. Sedan har det bara fortsatt. Varje år växer hans samling med en eller ett par tomtar, så det tar längre och längre tid att plocka fram dem.
Hustrun blir orolig
När det gäller resten av julpyntande är han mer måttlig.
– Min hustru tycker också väldigt mycket om julen, men hon är lite orolig över att samlingen ska växa för mycket.
Men i sociala medier uppskattas samlingen.
– Jag lägger ut en bild när jag tagit fram samlingen och då brukar folk höra av sig. Det är en liten tradition. ”Äntligen” skriver några.
En tomte får inte vara med resten av gänget, för att den stör julefriden. Ulf Bjereld hämtar tomten och den drar igång ett skränigt ”hohoho Merry Christmas” över telefon. Sedan följer ett lika skränande ”Jingle bell rock”.
– Den sjunger ganska länge och barnbarnen är förtjusta i att trycka på knappen. När de kommer brukar vi sätta in den i ett särskilt rum och så får de barn som vill lyssna på den hålla sig där inne.
Men samtidigt finns allvaret hela tiden där för Ulf Bjereld.
– Jag är troende kristen och aktiv i Svenska kyrkan. Det är inte bara glädjens budskap utan även en tid för försoning, stillhet och eftertanke. Jag är själv ofta aktiv i den politiska debatten, men under juldagarna försöker jag att ha ett mer återhållsamt språkbruk. Julen kan bli en paus och ett tillfälle att fundera över sin egen roll i det här.
Ingen julstämning i politiken
När vi pratar har det precis varit debatt mellan partiledarna i Svt.
– Det var väl så fjärran från julens budskap som man kan komma. Från flera partiers håll finns en retorik som bygger på att förstärka misstänksamheten mot främlingar. Som kristen är det för mig en självklarhet att välkomna främlingen. Sedan kan man alltid diskutera under vilka former, men ”välkommen” är ändå ingångsordet för mig. Den svenska politiska debatten har tyvärr gått i en helt annan riktning där främlingen ses som ett hot som måste hanteras.
Är det en speciell jul i år?
– Det tänker man väl om alla jular, men jag tycker ändå att med tanke på den hätska ton som präglat det politiska landskapet i Sverige de senaste åren och mot bakgrund av det fruktansvärda kriget i Ukraina är behovet av frid och försoning starkare än en vanlig jul. Får jag önska mig något i julklapp i år skulle det vara att få fred i Ukraina.