Statsvetare: Korankonflikten är regeringens största prövning – hittills
Ulf Bjereld tror att korankonflikten riskerar att bli ännu större. ”Den ideologiska sprickan mellan partierna är stor här, och ju längre frågan är kvar på agendan, desto djupare hinner sprickan växa”, säger han.
Bild: Jessica Gow/TT
Dagens ETC
Frågan om koranbränningarna har slagit in en kil mellan Tidöpartierna. Sverigedemokraterna vägrar allt som innebär att yttrandefriheten inskränks, medan Moderaterna öppnar för skärpta lagar.
Mellan båda står Kristdemokraterna och vacklar. Konflikten är regeringsblockets svåraste hittills, enligt flera statsvetare.
Det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Så beskriver Ulf Kristersson den situation Sverige befinner sig i, i ett inlägg på Instagram i slutet av juli. Han gör det några dagar efter att Säpo konstaterat att säkerhetsläget i Sverige kraftigt försämrats, och efter att allt fler länder fördömt koranbränningarna i Sverige.
I förra veckan kom beskedet från justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen ska tillsätta en utredning för att se över ordningslagen, och kanske kunna neka tillstånd för bränning av religiösa skrifter. Men det är Sverigedemokraterna starkt emot. Jimmie Åkesson vill inte se någon utredning, och han vill definitivt inte att rätten att elda religiösa skrifter på något sätt inskränks. Koranen ska få brinna.
– Sverigedemokraterna kommer aldrig acceptera att vi anpassar oss efter hot och påtryckningar från islamister och diktaturer, skriver Jimmie Åkesson i en kommentar, och menar att partiet kommer inta en oppositionsroll.
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, ser konflikten mellan regeringen och SD som den allvarligaste sprickan hittills mellan samarbetspartierna.
– Det är en fråga som rör rikets säkerhet, en av regeringens allra viktigaste frågor. Att de uppvisar splittring i just den här frågan är särskilt bekymmersamt, säger han.
”Ebba Busch gör tvärt om”
Men det är inte bara mellan SD och regeringen det gnisslar – utan även mellan regeringspartierna. När Ebba Busch höll sitt sommartal i helgen blev det tydligt att även hon vill markera att yttrandefriheten aldrig får inskränkas. Hela talet ägnades åt säkerhetsläget och koranbränningarna. Hon inledde med att i allvarlig ton berätta om påtryckningarna mot Sverige, om hur islamistiska diktaturer kräver att vi ska förbjuda koranbränningar. Om hur vi aldrig får ge efter.
– Vi som parti kommer inte att stödja något som skulle närma sig ett de facto förbud mot koranbränningar eller andra kränkande yttranden, sa Ebba Busch.
Samtidigt menar hon att Kristdemokraterna står bakom den utredning som regeringen har tillsatt. Ulf Bjereld ser ändå Ebba Buschs tal som ett försök att distansera sig från Moderaternas linje, och visa att KD har en lite hårdare hållning. En som mer liknar Sverigedemokraternas.
– Jag tror att detta är ett sätt att försöka profilera sig mot de väljare som är arga på protesterna mot koranbränningarna, en väljarbas de delvis delar med SD. Det är ett sätt att visa att KD finns till för dem också, säger han.
Att talet till stor del handlade om koranbränningarna tycker han på sätt och vis förvånar. Inte minst för att det borde ligga i regeringens intresse att försöka få debatten att svalna.
– Ebba Busch gör istället helt tvärt om. Hon säger saker som att de islamistiska samfund som förespråkar förbud mot koranbränningar inte hör hemma i Sverige, trots att många kristna samfund också vill ha ett förbud. Det är ett väldigt kontroversiellt uttalande, som bidrar till att hålla liv i frågan.
Sprickor inte ovanligt
Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, tror att Kristdemokraterna känner att de behöver göra vad de kan för att få uppmärksamhet, för att inte längre ligga och guppa runt fyraprocentsspärren. Och kanske också att det finns en poäng med att ställa sig på Sverigedemokraternas sida.
– Det kan ju vara en ambition för Ebba Busch att dämpa motsättningarna inom Tidöblocket. Att man supportar litegrann vad Sverigedemokraterna står för, säger hon.
Även hon menar att det är uppenbart att frågan om koranbränningarna har slagit in en kil mellan Tidöpartierna. Samtidigt, sprickor i ett regeringsblock är inget unikt.
– Allvarliga sprickor i en koalitionsregering har man ju sett tidigare. Jag som är gammal skulle vilja dra parallellen med kärnkraften. När Fälldin valde att lämna regeringen 1978. Man hade ju till slut fått en borgerlig regering och sen sprack den på grund av kärnkraftsfrågan. Jag vill ju inte likna kärnkraften vid koranbränningar. Men det var i alla fall en väldigt, väldigt djup spricka och då var det ett parti som satt i regeringen och inte höll med de andra två.
Men att sprickan är så stor att regeringsblocket skulle kollapsa tror hon ändå inte.
– Jag tror ju att det ska till väldigt mycket för att Tidösamarbetet ska spricka. Och man kan lida en del nederlag i riksdagen utan att det betyder att man spricker.
Förväntade problem
Torbjörn Larsson, universitetslektor vid statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, tycker inte att det är särskilt förvånande att spänningarna mellan Tidöpartiet nu börjar synas.
– Med den här konstruktionen av regering som kom till för cirka ett år sedan så skulle man förvänta sig att det ska uppträda problem. Eftersom det är partier som samsas utan att egentligen ha någon större stark ideologisk sammanhållning.
Vad tror du, går den största sprickan mellan regeringspartierna och SD? Eller är det M och L på en sida och SD och KD på den andra?
– Jag tror att det finns mer än en stor spricka där. Men den starkaste spänningen är väl mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna. Men vilken sida de där två andra partierna står på, det är mer osäkert. Jag skulle kunna tänka mig att det finns en ganska betydande spricka mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna också. Sverigedemokraterna är väl det parti som egentligen har det svårast att passa in och det är därför de inte heller sitter i regeringen.
Torbjörn Larsson tror även han att det ska mycket till för att regeringsunderlaget skulle splittras. Samtidigt kommer det vara en utmaning att hålla ihop.
– Det pågår ett intensivt arbete att försöka överbrygga de motsättningar som finns, så som de yttrar sig nu. De grundläggande motsättningarna kommer att komma tillbaka med jämna mellanrum beroende på vilka frågor som blir aktuella.
Det tror Ulf Bjereld också. Men han tror också att korankonflikten riskerar att bli ännu större.
– Den ideologiska sprickan mellan partierna är stor här, och ju längre frågan är kvar på agendan, desto djupare hinner sprickan växa. Det här är regeringens första riktigt allvarliga prövning.