– Partierna lämnar walk over. För mig som statsvetare är det här större, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Magnus Blomgren hävdar att partierna över huvud taget allt mindre driver frågor och saknar framtidsprojekt. De stora reformernas tid är förbi, misstänker han.
Och det ger en grogrund för missnöje:
– Det finns teorier om det här, som säger att politiker alltmer intresserar sig för att administrera system, i stället för att driva politik och det är ju just det populisterna säger.
Landstingens största uppgift är att ta hand om vården. Nuvarande länsindelning skapades av Axel Oxenstierna 1634.
– Inget säger att den är optimal, konstaterar Blomgren.
Skapa mer jämnstarka län
Målet med regionindelningen är bland annat att skapa mer jämnstarka län, minska byråkratin och öka effektiviteten. Vid varje val är också vården en fråga. Då brukar ett argument vara att minska administrationen och byråkratin för att få mer pengar till själva vården.
– Här finns ett konkret förslag. Men eftersom det är så tyst, att ingen försvarar reformen, så ställs heller inga motfrågor. Men förr eller senare måste landstingen organiseras om.
En del av kritiken handlar om att de nya regionerna ökar avståndet mellan väljare och politiker, men det håller inte Magnus Blomgren med om:
– De som ska se till att det inte finns något avstånd är politikerna. Det är genom dem vi ska ha representation. Det är partiernas uppgift att täppa igen det. Demokratin sys ihop av partierna oavsett geografiskt avstånd.
Taktiska avvägningar
Det är tydligheten som Magnus Blomgren saknar. På sina kanslier gör politikerna taktiska avvägningar; vad ger plus, vad ger minus, vad är värt att satsa på? En sådan här fråga är inte värd att ta strid för och då får vi heller ingen debatt. Just regionfrågan måste de komma överens om under 2018, eftersom ingen vill ha den som en valfråga. Kommer de inte överens, tystas frågan ner, befarar han:
– Det verkar som det inte går att driva radikala reformer som sträcker sig mer än tre år. Men politik ska ju grunda sig på idéer.
Magnus Blomgren påminner om att landstingsfullmäktige i alla de fyra nordligaste länen är för storregionen, men partierna har i huvudsak varit tysta.
– De har säkert talat i mindre kretsar, men vi vet inte på djupet vad de egentligen tycker, säger han.
Kritik från landshövdingarna
För Socialdemokraterna finns säkert diskussionerna om vårdplatserna i Dorotea kvar i minnet. Kritiken kommer främst från landshövdingarna och en del moderater, resten är tysta. Liberalerna som är emot folkomröstningar vill ha det nu, konstaterar han frågande.
– Politikerna i länet borde generellt fundera på vad de håller på med, vare sig de är för eller emot.
Magnus Blomgren tycker till och med att det är ett uttryck för en haltande demokrati:
– Vi behöver politiker som driver frågor grundade på idéer och inte hur det går i nästa val, säger han.