Statsministerns städare: Jag har bara försökt överleva
Bild: Eigil Söderin, TT/Jonas Ekströmer
Dagens ETC
Maria är inte misstänkt för något brott – ändå har landets största medier kallat henne ”illegal” och ett ”säkerhetshot”. Dagens ETC träffar som första tidning statsministerns städare som nu sitter inlåst i förvaret i väntan på utvisning. Hon berättar om sin svåra tid i Sverige – och att hon dessutom anlitats av andra personer nära regeringen och socialdemokratin.
<br/>
• Video: Marias egna ord till statsminister Magdalena Andersson
Vi passerar fyra låsta dörrar på vägen in till ett celliknande besöksrum utan fönster. Där väntar 25-åriga Maria i grå huvtröja med mobilen nedstoppad i magfickan. Hon ler försiktigt och omfamnar tolken David Garriga som varit hennes livlina under de två månaderna i förvaret.
– Det här är inte en bra plats. Man blir galen här inne och många gråter hela dagarna. Jag har svårt att sova och ligger vaken till tre, fyra på natten.
Maria bor tillsammmans fem kvinnor i ett rum. Alla väntar på att skickas tillbaka till ett land de inte vill återvända till. För en vecka sedan kom beskedet från gränspolisen att ett pass är beställt och att hon har dagar, kanske någon vecka, kvar i landet – sedan skickas hon tillbaka till Nicaragua. Maria säger att hennes egen familj har förskjutit henne för att hon kritiserat president Ortega.
Hennes liv finns här i Sverige med pojkvännen Alejandro. De träffades första gången på en festival. Maria arbetade som hundvakt och Alejandro var kock i en food truck.
– Vi började prata och han följde med på en promenad med hunden.
De fann varandra direkt. Båda var ensamma och papperslösa i ett främmande land. Maria från Nicaragua och Alejandro från Colombia. De hittade en egen lägenhet med hanterbar hyra, flyttade ihop. Drömde om att bilda familj när deras ekonomi och alla papper var i ordning. Men så blev det inte.
”Hör att människor hatar mig”
Istället sitter Maria inlåst och Alejandro är kvar där ute och arbetar långa dagar på bygget. Han ringer flera gånger om dagen. Oroar sig. Tanken på att de inte kommer kunna leva tillsammans är svårt att leva med, säger Maria och allt syre försvinner i rummet.
– Jag vill inte åka tillbaka. Jag har inte slagit någon, inte gjort något dåligt. Jag har bara försökt överleva.
Många svenskar anser att papperslösa inte har rätt att vara här. Vad säger du om det?
– Jag har hört att människor hatar mig. Men många svenskar ser inte hur vi har det. De har redan allt och behöver inte kämpa för att överleva. De vet inte heller hur jag har det i mitt hemland. Jag ville göra allting från början på rätt sätt.
Om du fick arbetstillstånd och en vit lön, skulle du vilja ha det?
– Självklart. Det skulle vara min bästa chans att få en bättre framtid.
Skickade sms i panik
Bam, bam, bam. Mobilen kändes som den skulle sprängas i fickan av alla vibrationer. Men pojkvännen Alejandro stod högt uppe på en byggställning och kunde inte svara. När han till slut lyckades fiska upp telefonen såg han Marias sms:
13.50: ”Polisen har kommit och frågade efter mina papper. Jag är rädd.”
14.05: ”Polisen kommer att ta mig. Och min telefon. Det är inte ett skämt.”
Det var den 21 december som Maria motvilligt hade åkt ut till den vita Nackavillan där hon visste att en viktig person bodde. Hon hade städat där tidigare men sagt att hon inte längre var villig att ta risken. Av någon anledning gav hon ändå med sig den här dagen. Plötsligt råkade hennes kollega få igång larmet.
– Min första tanke var att springa därifrån men jag ville inte lämna min jobbarkompis. Vi trodde att det bara skulle komma någon från säkerhetsbolaget.
Men efter 15 minuter kom istället tre polisbilar och en helikopter som hovrade så nära marken att Maria kände vindraget i håret. Hon blev körd direkt till Migrationsverkets förvar utanför Märsta.
Städgate glömde Maria
Gripandet av en papperslös städare vid statsministerns villa blev en riksnyhet och eldade igång en het debatt. Men Magdalena Anderssons städgate handlade mindre om utnyttjande av fattiga migranter och desto mer om hot, brott och terror.
Expolisen och riksdagskandidaten Fredrik Kärrholm (M) skrev en indignerad text där han lade allt ansvar på den ”asylsökande som med avslag stannar kvar i Sverige illegalt” eftersom de göder såväl ”social misär som brottslighet”. Hallands Nyheter skrev att städgate inte är en ”pigskandal – utan ett säkerhetshot” och Svenska Dagbladets ledarsida kallade Maria ”illegal och efterlyst”.
Få nämnde att Maria inte är misstänkt för något brott.
Nästan ingen reflekterade över att hon själv faktiskt är ett brottsoffer.
Maria kom till Sverige för fyra år sedan, fick avslag på sin asylansökan redan 2020 men på grund av pandemin och andra omständigheter nåddes hon inte av beskedet förrän våren 2021. Under tiden hankade hon sig fram på tillfälliga svartjobb. Hon har blivit blåst på pengar, hotad och förbrukad av cyniska arbetsgivare.
Men den hårda papperslösa tillvaron i Sverige är bättre än det liv som väntar i Nicaragua, säger hon. Maria har ett sista hopp om att få komma utanför murarna och träffa Alejandro. Det hänger ihop med städbolaget hon jobbade för innan hon började städa hos Magdalena Andersson. Avfärden kan skjutas upp om åklagaren väcker åtal mot hennes förra chef som är anmäld för människoexploatering.
Blev lovad papper
Flera månader innan Maria klev in i statsministerns villa städade hon hemma hos en annan person från socialdemokratins översta skikt. Det började i februari 2021 när hon fick jobb hos HS Holper Services AB. Hon fick ett arbetskontrakt och ett löfte om att alla papper skulle ordnas. Men det var bara lögner och Maria som desperat behövde pengarna gick med på att arbeta svart.
Dagens ETC får se hennes arbetsschema där hon skrivit ner alla arbetade timmar och kundernas adresser. Hon städade lägenheter på fina adresser i centrala Stockholm och stora villor i Nacka, Järfälla, Tyresö. Kunderna var pensionärer, konsulter, en mäklare, en framgångsrik kock.
– Vi var tvungna att komma till kontoret klockan sju varje dag. Men chefen var ofta en eller två timmar sen.
Hon fick inte betalt för varken väntetiden eller långa resor mellan jobben. Holper gav endast lön för städtimmarna inne hos kunderna. Maria berättar om hur chefen behandlade de papperslösa arbetarna ”som djur”.
– Jag var tvungen att dela min position i realtid med mobilen så att hon visste exakt var jag befann mig hela tiden.
Städat svart hos S-veteranen
På Marias arbetsschema har hon antecknat en adress i Nacka där hon städade vid minst ett tillfälle i början av mars. Kunden är en socialdemokratisk veteran som tidigare haft toppositioner i regeringskansliet men som nu lämnat partipolitiken och är delägare i en pr-firma där tidigare ministrar arbetar. Hans villa ligger 200 meter från statsministern hus i Nacka men pr-konsulten hävdar att det är en slump att de haft samma städare.
– Det verkar vara ett sammanträffande. Jag känner Magdalena Andersson sedan gammalt men vi har aldrig diskuterat städbolag, säger han.
De har båda studerat på Handelshögskolan och jobbade tillsammans i statsrådsberedningen under Göran Persson.
– Vi har fortfarande lite kontakt men hon lever ett väldigt upptaget liv.
Han har anlitat Holper för rut-städ under många år och fått muntliga löften om att de har kollektivavtal.
– Vi är spansktalande och har jobbat hemma under nästan hela pandemin. Det har varit olika som städat. Vi har försökt prata med städarna men de vågar kanske inte berätta hur det verkligen är.
Det finns en till rut-kund på Marias arbetsschema som har en topposition i regeringskansliet och bor i en stor villa i Järfälla. Maria städade där minst tre gånger, enligt anteckningarna. Även tjänstemannen har jobbat hemma större delen av pandemin och träffat städpersonalen nästan varje vecka.
– Förut kom det samma person från Holper varje gång men under pandemin har det varit väldigt många olika.
Tjänstemannen säger sig inte ha någon relation till Magdalena Andersson.
Några dagar senare återkommer pr-konsulten och meddelar att han sagt upp avtalet med Holper.
– Vi betalade tillräckligt mycket till Holper för att det med marginal skulle räcka till avtalsenliga löner. Holper erkände att de inte har något kollektivavtal. Därför har jag nu sagt upp avtalet.
Tvingades radera meddelanden
Det mesta av kundernas inbetalningar hamnade i Holper-chefens fickor. I början blev Maria lovad 115 kronor i timmen men nästa månad sänktes lönen till 96 kronor i timmen.
– Dessutom drog hon bort några tusen när hon tyckte att jag inte hade gjort ett tillräckligt bra jobb.
En kväll när Maria arbetat från tidig morgon kallade chefen henne till Älvsjö för att lämna tillbaka en nyckel. Men chefen dök inte upp.
– När jag ringde hörde jag att hon var ute på en restaurang.
Maria fick sitta på en bänk på Älvsjö pendeltågsstation i fyra timmar och vänta.
Pojkvännen Alejandro berättar hur han såg att jobbet började bryta ner Maria som rasade i vikt och var stressad hela tiden.
– Hon ringde mig ofta och grät i telefonen. Jag kände mig så maktlös, säger Alejandro.
Det var svårt att hitta något annat men efter fem månader sa Maria upp sig.
– Chefen tvingade mig att framför henne radera alla konversationer vi haft via sms och på Whatsapp, säger Maria.
Brev till kungen – inget svar
När Maria hamnade på förvaret valde hennes fackförbund, Syndikalisterna, att anmäla Holper-chefen för människoexploatering. Det är åklagare Zilla Hirsch som leder utredningen där Holper ingår. Om åklagaren kommer fram till att de misstänkta har utnyttjat Maria kan hennes utvisning tillfälligt stoppas.
– Jag kan göra en framställan till domstol om att målsägande ska vara kvar i landet under utredning och eventuell rättegång. Men jag har ännu inte fattat något beslut, säger Zilla Hirsch.
Inifrån förvaret skrev Maria också ett öppet brev adresserat till kungen, som publicerades i Expressen. Hon vädjade att kungen skulle ge hennes uppehållstillstånd men det kom aldrig något svar.
– Vi mottar en stor mängd brev och arbetar dagligen för att besvara inkommande korrespondens så långt som möjligt. Vi avstår emellertid från att kommentera öppna brev, säger Annika Jeppsson på hovets presstjänst i ett mejl.
Tiden rinner ut
Besökstiden inne på förvaret i Märsta lider mot sitt slut. Maria säger att hon är desperat och att utredningen är hennes sista hopp. Men kanske blir inte slutet på historien fullständigt nattsvart. Det finns en annan process som fackförbundet Syndikalisterna driver mot det andra städbolaget, Ahlholm & Partners Städservice AB, som Magdalena Andersson anlitade. Förhandlingarna med arbetsgivarens två advokater verkar gå bra. Syndikalisterna har krävt minst 100 000 kronor i skadestånd och för utebliven lön. I skrivande stund ligger parterna i förhandling.
Magdalena Andersson vill inte ställa upp på en intervju i Dagens ETC men säger så här i en intervju med Dagens Nyheter:
– Människor som inte har rätt att vistas i Sverige, de ska ju heller inte vara här.
S-ledaren hävdar att ord står mot ord om Maria har städat hemma hos henne eller inte.
Ahlholm & Partners Städservice AB som statsministern anlitade, har hävdat att Maria anställdes av en underentreprenör. Men Dagens ETC har tagit del av bilder och sms som visar hur Hans Ahlholm, firmans ägare, gav Maria lön i kontanter. Av sms-konversationer framgår det att rörde sig om svartarbete. Maria säger att varken statsministern eller städfirman talar sanning. Hon har varit inne i statsministerns villa tre gånger, hävdar hon.
Vad skulle du vilja säga till Magdalena Andersson om du träffade henne?
– Ge mig inte det här straffet. Jag gjorde inget mot dig eller ditt hem.
Fotnot: Maria heter egentligen något annat.
Dagens ETC har sökt HS Holper Services AB samt Hans Ahlholm för en kommentar.