Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm lämnade sin tjänst i slutet av januari, efter att DN avslöjat flera fall av slarv då Landerholm glömt kvar dokument, mobiltelefoner och hemligstämplade handlingar på olika offentliga platser.
På fredagen frågades statsminister Ulf Kristersson (M) ut i riksdagen av socialdemokraten Patrick Björk, suppleant i konstitutionsutskottet. Den fråga som upprepades åtskilliga gånger, men som Kristersson aldrig besvarade, var när statsministern fått besked om de olika incidenterna runt Landerholm.
– Min minnesbild är att det skedde vid två tillfällen, sa Kristersson och hänvisade i övrigt till den pågående förundersökningen.
Patrick Björck var missnöjd med svaren han fick av statsministern.
– Jag är inte nöjd med de svar jag fick här idag av Kristersson. Eftersom jag i första hand ville reda ut när han fick informationen, säger Björck till Dagens ETC direkt efter debatten.
– Han verkar överhuvudtaget säga att det inte är hans bord, inte hans uppdrag. Det finns statstjänstemän som ska lösa sånt här. Då blir jag orolig som riksdagsledamot, fortsätter Björck.
Vänskapsrekrytering?
Frågan om när Kristersson fick information om Landerholms slarv är helt avgörande, menar Björck.
– Om han fick reda på det tidigt så har han haft lång tid på sig att förstå att det här borde polisanmälas. Det tror jag de flesta som ser på det här förstår. Man behöver ju inte vara juristutbildad för att veta att man inte får hantera sekretessbelagda handlingar på ett ovanligt sätt. Det kan ju vem som helst räkna ut att det inte är rimligt, eller till och med olagligt. Så det borde han ha polisanmält, säger Patrick Björk.
Och om statsministern istället fått informationen sent, i samband med att media uppmärksammat affären, så är det problem åt andra hållet, hävdar Björck.
– För han som högsta chef borde ha fått reda på det när det hände. Då kan man undra hur han har organiserat regeringskansliet. Därför är när-frågan avgörande och därför glider han undan den, för han är inte dummare än att han förstår precis det jag står och säger.
Frågan om när informationen delgavs är därmed avgörande, oavsett vilket svar Kristersson ger, menar Patrick Björck.
Det faktum att Henrik Landerholm också är barndomsvän med Ulf Kristersson togs också upp av Patrik Björck.
– Kan den nära vänskapen med statsministern förklara den misslyckade rekryteringen?, undrade Björck i kammaren.
”Väljarna är intresserade”
Senare på fredagen hade Patrick Björck en annan interpellation till justitieminister Gunnar Strömmer om vänskapskorruption vid rekryteringar.
– Jag tror att väljarna är väldigt intresserade eftersom det har varit väldigt många aktuella diskussioner om den här typen av problem, säger Patrik Björck i debatten och hänvisar till bland annat rekryteringen av Landerholm.
Vidare nämner Björck även de uppgifter som förekommit om politisk styrning över lönesättningen för opolitiska tjänstemän på regeringskansliet.
– Det är väldigt oroväckande, säger han och nämner att det finns flera exempel på rekryteringar som kan röra sig om vänskapskorruption.
– Den som läser media har otaliga exempel.
Justitieministern ifrågasätter resonemanget.
– Då kan vi låta de instanser som har till uppgift att granska dem frågorna göra det och komma med sina slutsatser. Det gäller för all del även lönesättningsfrågor i regeringskansliet. Mig veterligen finns det inget underlag från konstitutionsutskottet som pekar på att det här skulle vara ett grasserande problem, säger Gunnar Strömmer.