Tanken är att det ska vara en mycket sparsmakad budget som den regering som så småningom tillträder ska kunna ändra och komplettera. Men att landet inte har någon färdig budget ställer till det för Göteborgs kommunpolitiker. De vet helt enkelt inte vilka statsbidrag de kan räkna med och vilka som kan utgå.
– Det är omöjligt för oss att veta. Vi har inte fått några beräkningar utan får utgå från något slags nolläge, som det såg ut när budgetförslaget kom i juni, säger Daniel Bernmar (V).
Rödgrönrosa förslag idag
Tillsammans med kollegorna i det nya rödgrönrosa blocket har han ägnat de senaste veckorna åt att ta fram ett budgetförslag för 2019. Idag presenteras deras förslag, och på torsdag samlas hela den nyvalda kommunfullmäktige för att rösta vilken budget som ska styra Göteborg det kommande året.
Daniel Bernmar säger att det är en ren gissningslek att göra en kommunbudget innan man har en statsbudget.
– Det blir en generell osäkerhet kring vilka bidrag som kan gå upp och ner. Men också att satsningar som aviserats tidigare kanske inte kommer att finnas med i en ny regerings budget, säger han.
Bara av de fem välfärdsmiljarderna som regeringen utlovat, men som nu uteblir, skulle Göteborg ha fått 195 miljoner kronor. Moderaternas gruppledare Axel Josefson säger att Alliansen räknat med statsbidragen i sitt budgetförslag. Den politiska röran på riksplanet påverkar kommunen negativt.
– Det är inte bra. Det faller tillbaka på den stora utmaning vi har i Göteborg, att vi är en bidragstagande kommun. Vi måste bryta utanförskapet och skapa jobb och sysselsättning. Det är absolut avgörande för oss. Vad gör vi om bidragen försvinner? Ja, då blir det att spara och gneta, säger han.
Budgeten kan kompletteras
Den 12 december ska riksdagen klubba övergångsbudgeten. Det kommer sannolikt att finnas flera förslag att rösta på eftersom Moderaterna flaggat för att de vill presentera ett eget budgetförslag. Alla partier har fram till den sista november på sig att föreslå övergångsbudgetar. Övergångsbudgeten som riksdagen antar i december gäller bara tillfälligt. Den regering som sedan tillträder kan ändra och komplettera budgeten. När de fastställt den ordinarie statsbudgeten för 2019 kan kommunerna och landstingen justera sina budgetar efter vilka statsbidrag de får.
Det är inte bara kommunerna som går och väntar på att få ekonomiska ramar från riksdagen. Landstingen är också beroende av statligt stöd och en av satsningarna som utgår i regeringens övergångsbudget är 500 extramiljoner till psykiatrin. Även Försvarsmakten och Polismyndigheten väntar på besked om deras utlovade extrapengar.
När finansminister Magdalena Andersson presenterade övergångsbudgeten förra veckan medgav hon att det skulle bli en osäker period för alla myndigheter som måste förhålla sig till statsbudgeten. Hon sa att de flesta partierna såg behovet av ökade resurser, så det är sannolikt att en ny regering, oavsett hur den ser ut, kommer öka resurserna till kommunerna, landstingen, polisen och försvaret.