BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Utöver det skulle vi kanske kunna lägga en del av pengarna på att anställa men det skulle bara innebära två och en halv tjänst. Det räcker inte långt eftersom vi hanterar 400 ungdomar idag och det kan bli uppemot 700 framöver, säger Matilda Brinck-Larsen som är verksamhetsansvarig och initiativtagare till Agape.
Civilsamhället tar ansvaret
Göteborg har fått ett tillfälligt statligt bidrag på 10,8 miljoner kronor som ska gå till insatser för asylsökande som fyller 18 år. I höstas bestämde kommunstyrelsen att merparten av pengarna ska gå till frivilligorganisationer och föreningar som arbetar med målgruppen och i veckan bestämde social resursnämnd vilka som ska få bidraget. Agape får tre miljoner och Matilda Brinck-Larsen och verksamhetssamordnaren David Nilsson menar att det underlättar för stunden men tycker inte att det tillfälliga statliga bidraget är en ideal lösning. Tvärtom önskar de att staten och kommunen tog eget ansvar över de asylsökande ungdomarna i stället för att förlita sig på att civilsamhället ska göra det.
– Vi är tacksamma över att få statliga medel för det innebär att vi kan göra mer för fler. Men våra ungdomar ska inkluderas i välfärdssystemet precis som alla andra, säger Matilda Brinck-Larsen.
När Agape startade för ett knappt år sedan var inte tanken att bli en etablerad organisation utan att tillfälligt täcka upp för det som kommunen inte gjorde. De såg hur ett parallellsamhälle höll på växa fram bland de hemlösa ensamkommande som hängde i Nordstan. Nu driver de tre centrum och har fixat boende åt nästan 150 ungdomar.
– Ändå kan vi inte bemöta det stora behovet som finns. Vi kan inte lösa allas livssituation, säger Matilda Brinck-Larsen.
Andra organisationer får del
Förutom Agape har Social resursnämnden bestämt att KFUM ska få bidrag för att anordna jullovsaktiviteter och en julfest på sitt språkcafé Repris. De ska även anställa sex personer ur målgruppen för att planera och genomföra aktiviteterna. Skyddsvärnet får 500 000 kronor för att finansiera sin krismottagning och starta en mobil mottagning i Nordstan för att komma närmare målgruppen. SOS barnbyar tilldelas lika mycket och de ska använda pengarna till att utöka sin verksamhet för unga vuxna som bor i eget boende.
När beskedet om det statliga bidraget kom orsakade det splittring i det rödgröna styret i Göteborg. Miljöpartiet och Vänsterpartiet ville att pengarna skulle betalas ut på en gång medan Socialdemokraterna ville vänta tills regeringens höständringsbudget går igenom i december. MP och V ville också att kommunen skulle gå in och dubbla summan till totalt 20 miljoner kronor.
– Vi vill egentligen möjliggöra för alla ensamkommande som befinner sig i process och skrivs upp att få bo kvar hos kommunen. Men kommunen vill inte göra någonting och vi har nu den hårdaste linjen i Sverige, sa Daniel Bernmar (V) när kommunstyrelsen behandlade frågan i september.
Social resursnämnd gick på Socialdemokraternas linje så pengarna betalas ut först om en månad under förutsättningen att riksdagen klubbar igenom beslutet. Matilda Brinck-Larsen och David Nilsson ser fram emot att få lite mer stabilitet i organisationen men önskar att staten och kommunerna framöver ska ta större eget ansvar över de asylsökande ungdomarna.
– Idag är deras enda egna insats att dela ut pengar till andra som gör jobbet. Civilsamhället kan inte ta allt ansvar och jag hoppas att politiken framöver fattar beslut som innebär att de ger kommunen ett större ansvar, säger Matilda Brinck-Larsen.