– Vi har omkring tre månaders kötid. Migrationsverket har sådana väntetider nu att det först tar upp mot sex månader att få uppehållstillstånd. Att de sedan tvingas väntar ytterligare ett par månader är påfrestande för många, säger Anders Fredriksson, områdeschef för vuxenutbildningen i Malmö.
Bo Stenqvist, biträdande rektor med ansvar för SFI-undervisningen i Ystad, Tomelilla och Simrishamn, möter ofta frustrationen hos dem som tvingas vänta länge.
– Jag kan inte ta in dem förrän de blivit folkbokförda. Många ber att ändå få sitta med i klassrummet och lyssna. Men jag kan inte säga ja till det heller. Tar jag in en så har jag 75 personer i klassrummet.
Efter att ha klarat de första svenskkurserna så återstår det för många en lång väg innan de kan komma ut i arbetslivet. En metod för att förkorta det steget är ett samverkansprojekt som har sjösatts, där 22 av Skånes 33 kommuner redan är med och fler är på väg att ansluta sig. Genom att samarbeta kring utbudet av kurser i yrkes-SFI ska utbudet av utbildningar öka. För flyktingar och invandrare, som i dag är hänvisade enbart till utbudet av kurser i den egna hemkommunen, så blir det samtidigt möjligt att söka inom hela regionen.
Ansvaret ligger på kommunerna
Forskningsstudier visar att man får en bra effekt av att koppla svenskundervisningen till en yrkesutbildning inom områden där det är brist på arbetskraft eller praktik. De flyktingar och invandrare som har en yrkeskompetens
med sig i bagaget kan genom yrkes-SFI få en svenskundervisning som är inriktad på det språk de behöver i yrket, med praktik. Men yrkes-SFI:n kan också vara svenskundervisning i kombination med en yrkesutbildning.
– Yrkesutbildning görs inom områden där det finns en brist på arbetskraft. Det gäller alla vårdyrken, tekniska yrken, en del fordonsyrken och tandhygienister, säger Mirlinda Iberdemaj.
Ansvaret för SFI-undervisningen ligger på kommunerna.
– För kommunerna betyder samverkansprojektet att de har möjlighet att starta utbildningar, eftersom de vet att de kommer att få tillräckligt med elever. I dag kan det vara svårt för mindre kommuner att starta kurser då elevunderlaget blir för litet, säger Mirlinda Iberdemaj, projektledare för samverkansprojektet.
Nya möjligheter för flyktingar
Den regionala utbildningsplattform som nu startas i Skåne är det största samverkansavtalet i sitt slag i landet.
Malmö stad är samordnare för projektet, som är finansierat i ett år, och som har föregåtts av en förstudie. Förutom kommunerna som deltar flera lokala och regionala myndigheter och organisationer. Hur många utbildningsplatser som kommer att tas fram är inte klart.
– Det beror på vilken tillgång kommunerna har på personal och andra resurser, säger Sigrid Saveljeff, enhetschef på vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö.
Tanken är att samarbetet mellan kommunerna på sikt ska bli en del i den permanenta verksamheten. I det längre perspektivet förväntas effekterna bli goda.
– Det kan öppna nya möjligheter för flyktingar i vår kommun, till exempel läkare och andra högutbildade som kommer och ber om en snabbare väg in, säger Bo Stenqvist.