– Vi gillar vårt jobb, men vill ha betalt för det arbete vi utför, säger Sebastian Gunn.
Han är en av Lägerledarefackets talespersoner och jobbar som ledare på kommunens helg-läger för ungdomar. Grupperna, som kan bestå av sex barn med särskilda behov och tre eller fyra lägerledare, är borta från fredag till söndag eftermiddag.
Lönen för en sådan helg är omkring 3 200 kronor och beräknas utifrån att lägerledarna jobbar nio timmar om dagen, men enligt Lägerledarefacket är det långt ifrån verkligheten.
– Man går upp mellan sju och halv nio, och lägger sig mellan tio och tolv. Däremellan är det en hel dag fylld av aktiviteter, och efter dagens slut har man nattjour. Jag vet att kommunen räknar med att vi ska byta av varandra under dagen, men det finns ingen möjlighet till det, säger Sebastian Gunn.
140 medlemmar
Avtalet ger heller inte rätt till ersättning om man blir sjuk. Redan för fyra år sedan protesterade en grupp lägerledare mot avtalet, men utan att få igenom några förändringar.
Lägerledarefacket bildades sommaren 2012 och har i dag 140 medlemmar, två tredjedelar av alla lägerledare, jämfört med Kommunal som har högst ett tiotal, enligt Sebastian Gunn. Och de är beredda att kämpa för sitt huvudkrav – att få betalt för alla timmar de jobbar. När Dagens ETC är med på ett möte är en av punkterna på dagordningen vilka stridsåtgärder som är möjliga att ta till.
En lägerledare, som vill vara anonym, informerar de andra runt bordet:
– Som fackförbund har vi ganska stora rättigheter, säger hen, men lägger snabbt till att facket inte tänker genomföra några aktioner som drabbar lägerbarnen.
Lågt förtroende
Det är skarpt läge. Förhandlingarna om lägerledarnas löner och villkor pågår just nu. Men trots att Lägerledarefacket har vuxit om Kommunal i antal medlemmar på arbetsplatsen så är det med det stora fackförbundet som kommunen tecknar avtal.
Håkan Persson, ombudsman på Kommunal väst, säger att arbetstiden är det största problemet.
– Man upplever att man jobbar dygnet runt, det måste vi få ordning på. Vi misstänker också att man är för lite personal för att kunna få till en bra schemaläggning, säger han.
Men Lägerledarefackets medlemmar ger inte mycket för Håkan Perssons ord.
– Vi ställer oss frågande till hans inblandning i det här. Han har ingen koll på vår arbetssituation, ingen gillar avtalet som han skriver under år efter år och han har inga medlemmar på vår arbetsplats. Vem representerar han egentligen? säger Sebastian Gunn.
Håkan Persson beklagar att lägerledarna är besvikna.
– Samtidigt hade jag önskat att de hade engagerat sig i Kommunal, har vi inga medlemmar har vi svårt att få till bra avtal, säger han.
Även Nicoline Blidberg, HR-chef på Social resursförvaltning, som ansvarar för lägerverksamheten, säger att avtalet behöver ses över.
– Verksamheten har förändrats och då behöver avtalet anpassas. Även om vi förhandlar med Kommunal så har vi lyssnat på lägerledarna och har deras synpunker med oss, säger hon.
Borde inte kommunen ha råd att betala för de timmar som lägerledarna jobbar?
– Det är ingen lätt fråga utifrån att det är ett avtal som ger betalt per dygn, och att arbetstiden inte är reglerad under de dagar man är på lägret. Vi måste titta på hur lönen har utvecklats i relation till arbetstiden.