– Det är välkänt att vi inte samverkar, samarbetar och förhandlar med Sverigedemokraterna, sa moderatledaren till TT då.
Men sedan dess har något hänt. Ulf Kristersson har allt oftare öppnat för SD, och i en intervju med SVT:s ”30 minuter” säger han nu att Moderaterna kan tänka sig ett samarbete. Han menar att SD har förändrats, blivit seriösa och konstruktiva.
– Jag tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren. De har breddat sig politiskt och deltar mycket mer seriöst i parlamentariskt arbete, säger han.
Men Maria Ripenberg, frilansjournalist, tidigare ledarskribent på Upsala Nya Tidning samt författare, bland annat till boken ”Historiens vita fläckar: om rasismens rötter i Sverige”, tycker att det framförallt är Moderaterna som har förändrat sig, inte Sverigedemokraterna.
– Mycket av migrationspolitiken har de anammat från SD, de har börjat prata om att ta bort biståndspengar, vill inte att barnkonventionen ska vara lag. Det är tydligt att Moderaterna har påverkats av SD, säger hon.
Radikala idéer
Samtidigt har SD till viss del också anpassat sin politik. De har ändrat inställning när det gäller till exempel EU och Nato-medlemsskap. Allt för att kunna utgöra en regeringsplattform tillsammans med KD och M.
– Strategin är att ligga lågt, försöka visa att de anpassar sig, få ett samarbete med KD och M för att sedan kunna driva sina mer radikala idéer.
En strategi som också tycks gå hem, menar Maria Ripenberg. Det trots att exemplen på Sverigedemokraternas radikala politik är många:
– De auktoritära tendenserna, pratet om att återvandring är nästa stora strid, inställningen till medierna. Bara en sådan sak som att deras kulturpolitiske talesperson vill kalla upp tv-chefer till riksdagen för att läxa upp dem. Eller om vi ser på hur SD har agerat i kommuner de styr, i Sölvesborg där pride-flaggan togs ner, i Hörby där 25 tjänstemän sa upp sig i protest. Den här radikala sidan blundar Ulf Kristersson medvetet för.
Vill visa på regeringsalternativ
Maria Ripenberg tror att Moderaternas mål är framställa Sverigedemokrater som ett samarbetsvärdigt parti. Det tror Patrik Öhberg, statsvetare vid Göteborgs universitet, också. Han är inte förvånad över att Ulf Kristersson allt mer vänder sig till SD.
– Han måste fila ner kanterna, öppna upp dörrarna mot SD för att på ett trovärdigt sätt gentemot sina väljare visa på regeringsalternativ. Stänger han dörren har Moderaterna en evig roll som oppositionsparti, säger Patrik Öhberg.
Han tror att det är betydligt mer sannolikt med en regering, eller i alla fall ett regeringssamarbete, med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, än en regering bestående av de gamla allianspartierna. Därför vinner Ulf Kristersson på att öka Sverigedemokraterna legitimitet.
– Det är inte särskilt förvånande att Moderaterna försöker normalisera SD och få in dem i värmen. Tillsammans med KD samlar de runt 50 procent av rösterna. För Kristersson är samarbete med SD en risk värd att ta.