Det finns en stor risk att jämställdheten minskar när en liten elit får makt över samhällsfrågor i en region. Det menar Gerd Lindgren, professor i sociologi vid Karlstad universitet, som har undersökt skuggstrukturer i regionalpolitiken.
Att företag och näringsliv ska nätverka och samarbeta låter vackert och är i många kommuner och regioner ett viktigt mål. Men enligt Gerd Lindgren, professor i sociologi vid Karlstad universitet är det problematiskt eftersom den representativa demokratin blir försvagad.
– Folket får en svagare position samtidigt som eliten får mer makt. Könsmässigt kan man se en stor ojämställdhet. Även om kvinnor får politisk makt är det de mer eller minde synliga nätverken med män som har makten, säger Gerd Lindgren.
Företagare får större makt
I ETC #3 berättade vi att en majoritet av kommunerna i länet styrs av kvinnor 2015 och att det är kvinnor på de högsta politiska posterna i regionen. Men deras makt påverkas av näringslivet där det främst förekommer män.
Forskning visar att nätverk av företagare har fått en större makt i regionerna. I grunden handlar det om att regionalpolitiken förändrades när Sverige gick med i EU. I stället för att staten fördelar pengar till regionerna delas de ut direkt från EU. Och regionerna konkurrerar med varandra. För att kunna göra det krävs det samarbeten mellan det offentliga och det privata.
– Det man kan se är att det skapas små elitkretsar i regionerna. Ofta är personerna släkt med varandra eller har gemensamma intressen. Vi har sett att samma fenomen förekommer i Karlstad och Jämtland exempelvis. Och utvecklingen började när regionerna skulle ta emot pengar från EU och fördela dem själva. Då kom de här eliterna fram, berättar Gerd Lindgren.
Hon menar att nätverksstyrningens effekter liknar hur makten fördelas i Centraleuropa.
– Fördelningspolitiken blir urholkad och den representativa demokratin liknar alltmer en parantes, säger hon.
”Gynnar dem själva”
Nätverken bildas ofta i den lokala hockey- eller fotbollsföreningen. Det blir en mötesplats där personer med inflytande lägger upp planer tillsammans.
– Den stora risken är att det inte gynnar samhället som helhet. Företagarna går in i det som gynnar dem själva. Kommunen eller de kommunala bolagen har ingen överblick. De är mitt inne i skogen bland alla träd. Och ofta får ledningen i de kommunala bolagen också vara med i elitnätverken. Något som de tycker är roligt och det gynnar dem på olika sätt. De kommunala bolagen blir en stödtrupp. Utfallet gynnar den lokala eliten, säger Gerd Lindgren.