Dagens ETC har tidigare kunnat berätta att två av toppkandidaterna till ordförande är Malin Ackholt, som idag leder Hotell- och Restaurangfacket, och Johan Lindholm, som basar över byggfacket Byggnads. Förslaget ska senast presenteras på kongressen i maj men kan vara färdigt tidigare än så. Källor inifrån HRF beskriver för Dagens ETC har det har blivit starka reaktioner på att deras nuvarande ordförande kan bli hela LO.s ordförande.
Bubbligt efter besked
När Malin Ackholt skickar ett mail till anställda på Hotell- och Restaurangfacket om att hon står till förfogande i valet till LO-ledning, går det svallvågor i organisationen. Anställda, aktiva och ett gäng före detta aktiva börjar chatta och snacka och interna källor beskriver en ”bubblig stämning”.
Flera beskriver blandade känslor. En del är förvånade för att det har känts som att Ackholt aldrig skulle lämna HRF. Andra menar att hennes mål alltid har varit att ta plats i LO-ledningen, och kanske till och med som ordförande. Mejlet med beskedet kallas både stolpigt och ”skämskudde”.
”Ingen fattar hur hon ens är påtänkt för någon roll överhuvudtaget”, skriver en tidigare aktiv.
Malin Ackholt kan visa handlingskraft, som när hon tidigt under coronapandemin baxade hem förhandlingarna om korttidspermitteringar med motparten Visita. Det var ett avtal som blev vägledande för stora delar av arbetsmarknaden för hur man tillfälligt skulle hantera branscherna som tvärdog när alla stannade hemma. Det ses som en stor vinst och något som räddade många medlemmars jobb mitt under brinnande kris.
Anklagas för härskartekniker
Men det är ett ledarskap som också beskrivs som tufft och bestämt, och som i viss mån splittrat HRF:s avdelningar internt. Interndemokratin tar stryk när Malin Ackholt kör på utan att lyssna, säger ett antal ledamöter som suttit i samma styrelser.
Ingen fattar hur hon ens är påtänkt för någon roll överhuvudtaget.
Så ska fallet ha varit under behandlingen av höjda medlemsavgifter, en fråga som avgjordes i förbundsstyrelsen utan längre beredning och på Malin Ackholts initiativ. Och om man inte håller med om linjen eller blir obekväm kommer härskarteknikerna fram. Osynliggörande, förlöjligande och förminskande, anser en tidigare ledamot i förbundsstyrelsen, som är tydlig med att Malin Ackholt aldrig gått över gränsen till att vara otrevlig eller opassande.
En annan mångårigt fackligt aktiv i HRF är kritisk och säger till Dagens ETC att det vore en katastrof för LO att välja Malin Ackholt som ny ordförande, men att hen ser fram emot att se vad HRF kan bli med en ny förbudsordförande som inte toppstyr.
Alla röster från HRF, både stöttande och kritiska, framhåller att Malin Ackholt har gedigen erfarenhet från fackligt arbete och förhandling. Och förmågan att få folk att samlas under en linje, även om det är med ett tufft ledarskap, ses som välbehövlig när LO ska visa enighet och styrka utåt.
Hon beskrivs som nästan för duktig på att komma överens på ett sätt som gör att strid, som kan mobilisera medlemmar, aldrig kommer på tal. Malin Ackholt kommer inte vara en ledare som syns och står på barrikaderna, utan en som kommer överens med arbetsgivarparten över lunchförhandlingar.
– Hon saknar fighting spirit, säger en ung förtroendevald.
Dagens ETC har sökt Malin Ackholt för kommentar.