”SD vädrar nog morgonluft”
Men mycket av det där ser ut att ställas på ända i september. Enligt en Sifo-undersökning beställd av tidningen Göteborgs-Posten så sjunker Demokraterna från 17 till åtta procent. De seglade vid förra valet fram på en enskild fråga: Västlänken. Storbygget med järnvägstunnel som märks överallt i Göteborg hänger ihop med frågan om trängselskatt, som engagerade massvis av människor under 10-talet.
– Det här är egentligen en del av en lång, lång historia. Kortfattat så handlar det om ökat missnöje, misstroende mot politiker och hanteringen av Västlänken, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
I opinionsundersökningen sjunker Demokraterna, men samma röster går till stor del tillbaka till Moderaterna. Enligt Ekengren Oscarsson så handlar det till största del om missnöjesröster från stadens mer välbärgade områden.
– Väljarna går tillbaka till där ifrån de kom. SD har inte heller lyckats så bra i Göteborg på grund av att det funnits andra missnöjespartier som Vägvalet och Demokraterna. Det är samma profil på väljarna. Så SD vädrar nog morgonluft nu.
Och även där ger den senaste undersökningen honom rätt. Sverigedemokraterna går från 8,2 procent i valet till 13 procent nu.
Men trots att både M och SD går framåt så anas en tydlig vänstervind. Socialdemokraterna går i mätningen upp till 25 procent, vilket är en högre notering än både valen 2018 och 2014 där de hamnade på 20,5 respektive 22,3 procent. För Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius är det tydligt att det beror på partiets nya strategiska mål på två huvudområden.
– Det ena är välfärden, med det klassiska skola, vård och omsorg. Men sedan är det också trygghetsfrågan som vi lyfter fram på ett sätt som vi aldrig gjort förr. Lag och ordning, de lite hårdare frågorna, men också kampen mot segregation. Där måste vi börja jobba mer med konkreta förslag, och släppa ängsligheten litegrann, säger Attenius.
Lite hårdare tag i den så kallade trygghetsfrågan känns igen från riksplanet. Men Jonas Attenius menar på att de är hårda även i de mer klassiska vänsterfrågorna.
– Nu styr borgarna den här mandatperioden, och de vill importera den här nyliberala Stockholmsmodellen med privatiseringar, utförsäljningar, ombildningar och marknadsexperiment rakt av. Just nu har vi en stor debatt om just ombildningar och det gör mig fullständigt vansinnig att de vill sälja ut våra hyresrätter, säger Jonas Attenius.
”Jobbar ju väldigt nära V”
Vänsterpartiet ökar lokalt från 12,5 till 17 procent, och tillsammans skulle S och V landa på 42 procent enligt undersökningen. Räknar man med MP i samma block blir det 46 procent.
2018 misslyckades partierna helt med att hålla samman. Socialdemokraternas tidigare gruppledare och ordförande i kommunstyrelsen, Ann-Sofie Hermansson, fick både internt och av opposition stor kritik för sina förhandlingsförsök efter valet, där hon skar av samtalen med övriga rödgröna.
Socialdemokraterna gjorde ett rekorddåligt val och i efterdyningarna gjorde V, MP och Fi istället upp om ordförandeposterna med Alliansen, vilket ledde till att S blev utan inflytande. Hermansson avsattes senare. Attenius tror dock inte att det skulle gå lika illa idag.
– Det hoppas jag inte. Jag skulle säga att vi samarbetar mycket bättre idag. Vi hade ju flera situationer som ledde till att Ann-Sofie fick lämna, men det har vi lämnat bakom oss nu.
Om den vänstra sidan av politiken ändå kan svetsa sig samman och ta tillbaka makten i Göteborg återstår att se.
– Vi jobbar ju väldigt nära V i många frågor, men samtidigt så finns det en högermajoritet i just de frågorna. Och vänder man på det så vet jag inte om Vänstern skulle orka hänga på i trygghetsfrågan, säger Jonas Attenius.
Vänsterpartiets ledare, Daniel Bernmar, skrattar till när han får höra att Jonas Attenius tycker att samarbetet är bättre nu än vid valet.
– Ja, det får man ju hoppas! För vår del har dörren stått öppen hela tiden, och det är S som behöver bestämma hur de vill ha det. För oss är det helt naturligt att samarbeta med alla demokratiska partier, och de som står oss närmast är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.
Möter en splittrad höger
Att det S väljer att kalla ”trygghetsfrågan” skulle bli ett för stort gap att bygga bro över vill han inte helt skriva under på, även om han riktar kritik mot det.
– Det är svårt att svara allmänt på. Vi är två olika partier och vi har olika uppfattningar i massa frågor. Att Socialdemokraterna har tagit ett jättekliv till höger är välkänt sedan tidigare. Vi har inte tagit något sådant steg, och det är väl för dem det kan få politiska konsekvenser.
Bernmar har hopp och viss tro på att det vänstra blocket ska kunna få ihop en egen majoritet efter valet. Men även om det skulle innebära en minoritet som är större än Alliansen så hoppas han att makten inte ”ges bort” en gång till.
– De borgerliga är ju historiskt svaga. Det finns egentligen inget som säger att de skulle få makten igen. Att de fick den senast beror ju snarare på att Socialdemokraterna inte ville ha den. Högern är dessutom splittrad. De ska lyckas samla sex partier, inklusive Sverigedemokraterna för en majoritet. Jag bedömer det som osannolikt. Jag tror inte att Centern vill styra kommunen ihop med Sverigedemokraterna till exempel.