Det är start-up-bolaget Homeq som sedan några månader tillbaka förmedlar hyresrätter i Göteborg.
Skillnaden mot Boplats är att hyresvärdar som använder deras bostadsförmedling inte behöver välja den sökande med längst kötid. De kan sätta egna urvalskriterier, som att hyresgästen måste ha en årsinkomst om minst tre gånger årshyran, att den inte ska ha några betalningsanmärkningar eller ha genomgått en skuldsanering.
Belönas med extra köpoäng
Hyresgästföreningens regionchef Pedram Kouchakpour är orolig för att det nya systemet kommer att slå hårt mot grupper som redan har det svårt på bostadsmarknaden.
– Förlorarna är till exempel studenter, ensamstående föräldrar och pensionärer som har svårt att leva upp till krav på att tjäna tre gånger årshyran, säger han.
På Homeq kan hyresvärdarna också ställa krav på hur många personer som får bo i bostaden och ha ett tak för hur många gånger personen ska ha fått flyttat de senaste åren.
Precis som på Boplats rankas de sökande efter sina köpoäng, men det är helt upp till hyresvärden att bestämma vilka som ska kallas till visning och vem som ska få kontraktet. På Homeq kan man också få köpoäng på andra sätt än att vänta – man får exempelvis 30 extra ködagar för varje person man rekryterar till hemsidan.
Saknas insyn
Om man inte får en lägenhet via de allmännyttiga bostadsbolagen på Boplats kan man se hur lång kötid som krävdes för att få just den bostaden. Men på andra sajter kan det vara svårt att förstå vem som får lägenheterna, och på vilka grunder. Boplats styrelseordförande Christian Larsson (V) är orolig över bristen på insyn.
– Jag uppfattar det som att konceptet för homeq och liknande tjänster är att det inte finns några regler. Det finns ingen transparens för hur man väljer ut de bostadssökande utan det är helt och hållet upp till fastighetsägarna. Eftersom det saknas insyn är det svårt att bedöma vilka bostadssökande som kommer tjäna på det här, men jag skulle säga att om du har en lite högre inkomst och ett svenskklingande efternamn så är det ett system som passar dig, säger han.
Finns stort missnöje
Bland de privata fastighetsägarna finns ett stort missnöje med Boplats. Enligt en enkätundersökning från branschorganisationen Fastighetsägarna så funderar nio av tio av de privata uthyrarna på att lämna bostadsförmedlingen vid årsskiftet.
Bakgrunden är att eftersom Boplats numera tar ut en köavgift så är det olagligt att fördela efter andra kriterier än kötid. Från och med årsskiftet kommer därför alla hyresvärdar att behöva erbjuda kontrakten till den person som har längst kötid, förutsatt att de uppfyller eventuella förbestämda kriterier.
Om de privata hyresvärdarna skulle sluta hyra ut via Boplats skulle det få stora konsekvenser för sajtens 200 000 bostadssökande. Idag kommer nästan hälften av de lägenheter som Boplats förmedlar från de privata hyresvärdarna. När antalet bostäder minskar så kommer väntetiderna bli längre och köavgiften bli högre. Boplats planerar redan nu att höja avgiften från 100 kronor till någonstans mellan 200 eller 300 kronor.
– Det kostar mycket att underhålla Boplats system, så om vi förmedlar färre lägenheter blir varje lägenhet dyrare att förmedla. Därför kommer det behöva bli dyrare att stå i kö på Boplats, säger Christian Larsson.
Men det är inte säkert att de privata fastighetsägarna kommer att lämna Boplats. Branschorganisationen Fastighetsägarna har samtal med kommunen om de ska arbeta vidare med Boplats it-verktyg på något sätt. Samtidigt ser de över möjligheterna att starta en egen marknadsplats för de privata värdarna, alternativt att börja samarbeta med en befintlig aktör.
Vill ha gemensam kö
En fastighetsägare som redan valt att lämna Boplats är Balder. De hyr numera ut alla sina lägenheter via Homeq och totalt rör det sig cirka 250 lägenheter om året i Göteborgsregionen.
Enligt marknadschefen Sandra Nilsson bytte de inte på grund av förändringarna på Boplats, utan för att de vill ha samma uthyrningsplattform över hela landet.
Precis som tidigare ställer de krav på att hyresgästerna har en fast inkomst och en årsinkomst om minst tre gånger årshyran, men när de kriterierna är uppfyllda går de efter kötid. Dock kan positiva referenser från tidigare hyresvärdar stärka hyresgästernas chanser.
Christian Larsson hoppas att de övriga privata hyresvärdarna ska hyra ut sina lägenheter via den kommunala bostadskön även efter årsskiftet.
Just nu håller Boplats på att se över vilket erbjudande de kan ge till de privata hyresvärdarna för att de ska stanna kvar. Det kan handla om att de får hjälp med marknadsföring och får vissa tjänster gratis
som de förut var tvungna att betala för.
Även Pedram Kouchakpour på Hyresgästföreningen hoppas att de privata hyresvärdarna ska ta ett samhällsansvar.
– Vi behöver se till att alla människor har någonstans att bo oavsett inkomstnivå. Därför tycker jag att man ska ha en gemensam plattform där alla kan ställa sig i kö och bostäderna fördelas efter rimliga kriterier. Om man vill vara en aktör som utgår från jämlikhet och tar ansvar över att människor har någonstans att bo, är det fel väg att börja handplocka sina hyresgäster, säger han.
Fyra frågor till Hedi Kurda, VD på Homeq
Varför startade ni Homeq?
– Vi vill samla hela Sveriges hyresmarknad på samma plats. Idén kom när bodde i studentlägenheter i Linköping men ville flytta ihop med våra respektive. Att komma ut på bostadsmarknaden var som att springa in i en vägg. Varje lägenhet hade 500 sökande så din chans var väldigt liten, och det var omöjligt att gå en överblick över utbudet. Eftersom vi var ingenjörer bestämde vi oss för att bygga den plattform vi själva saknade.
Hur ser du på er roll gentemot de kommunala bostadsköerna?
– Jag tycker att de kommunala bostadsköerna fyller en viktig funktion. Vi vill inte vara en konkurrent till dem, utan ett komplement. De kommunala bostadsköerna är regionala och funkar bra för människor som har bott där länge. Men det är omöjligt att få en lägenhet via Boplats för en student som flyttar till Göteborg efter sin examen. Vår plattform är nationell så du kan använda dina köpoäng på alla orter och hos alla hyresvärdar.
Hyresgästföreningen och Boplats styrelseordförande kritiserar er och andra liknande marknadsplatser för att det inte är transparent vilka som får lägenheter och inte. Vad tycker du om det?
– Ingen från Boplats har kontaktat oss, de har ingen insyn i våra system och jag har inte hört dem säga det så jag vill inte kommentera kritiken specifikt. Men generellt kan jag säga att vårt system är datoriserat vilket gör allting ytterst transparent. Man kan se om man uppfyller uthyrningspolicyn och på vilka grunder en person har valts. Datorn gör bakgrundskontrollen och den gör ingen skillnad om du heter Kalle eller Muhammad. Den kollar bara om du uppfyller minimikraven på inkomst och betalningshistorik. Andra system har olika former av mänskliga bedömningar så jag skulle säga att vi är mer transparenta.
Men i slutskedet är det ändå upp till företagen att välja vem de ska hyra ut till, så de kan ta någon med kortare kötid som till exempel har ett bra personligt brev?
– Ja, det är alltid upp till fastighetsbolagen att välja. Vi levererar en teknisk plattform och kan inte tvinga någon att välja en viss hyresgäst framför en annan.