Seko Stockholm har offentligt kritiserat utredningen i skarpa ordalag. Det är knappt en månad sedan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson aviserade att regeringen ska se över konflikträtten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Långdragen konflikt i hamnen
Utredningen ska dels titta på fackens rätt att strejka när arbetsgivaren har kollektivavtal, och dels på reglerna kring att strejka i andra syften än att uppnå kollektivavtal. Bakgrunden är den långdragna konflikten i Göteborgs hamn där Hamnarbetarförbundets avdelning fyra har en pågående övertidsblockad sedan 19 maj.
Förra måndagen varslade arbetsgivaren APM Terminals 160 anställda och förhandlingar om uppsägning inleddes i veckan.
Robert Karlsson jobbar i hamnen och är styrelseledamot i Hamn4:an. Han tycker LO är för passiva i hamnkonflikten och menar att organisationen borde ta tydligare avstånd från regeringens utredning.
– LO kunde ha engagerat sig mer för att lösa frågan, i slutändan är det deras medlemmar som kommer i kläm. Det är väl bättre att vara konstruktiv istället för att bara peka på Hamnarbetarförbundet. Vi har ändå en anslutningsgrad på 85 procent i hamnen, det måste ju betyda att vi gör någonting rätt, säger Robert Karlsson.
Förbundet står utanför LO – och trots att de organiserar en överväldigande majoritet av de hamnanställda har de inte kollektivavtal med APM Terminals. Det är i stället tecknat av Transport. Hamnarbetarförbundet och APM Terminals har sagt ja till ett så kallat trepartsavtal som lösning på konflikten, men det motsätter sig Transport. LO, TCO och SACO har alla uttryckt oro för den kommande utredningen men undvikit att skarpt kritisera Ylva Johansson. Även inom LO:s största förbund Kommunal är tongångarna försiktiga.
– Jag tror att varje fackligt aktiv blir orolig när man börjar prata om förändringar i konflikträtten. Den är central i den svenska modellen och en grundläggande facklig rättighet, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.
Ändå tar hon inte avstånd från idén om att tillsätta utredningen och menar att både LO och Kommunal varit tydliga med att de försvarar strejkrätten.
– Nog har LO uttalat sig. Jag har också uttalat mig tydligt. Det är klart man är väldigt tveksam och inte tar emot det här med jubel.
Men kommer ni att säga nej till förändringar av konflikträtten så som den ser ut idag?
– Vi har inte tagit ställning till det. Vi vill se direktiven till utredningen först och vad de handlar om. Det är för tidigt att säga något om det, säger Lenita Granlund.
Gunnar Westin tycker inte alls att LO och dess tunga förbund som Kommunal och IF Metall uttalat sig tydligt.
– Det är oroande att det är så många fackliga organisationer som inte säger något i frågan, säger han och lägger till:
– Jag tror att det kan finnas flera underliggande orsaker. Man uttrycker sig nog försiktigt för att man ogärna vill gå ut och fördöma en regering man hjälpt till makten. Sedan är det ingen hemlighet att det finns en internfacklig motsättning i den konflikt som varit tydligt utlösande för utredningen, det vill säga hamnkonflikten i Göteborg.
Robert Karlsson tycker det är bakvänt att det är just en socialdemokratiskt ledd regering som ska utreda begränsningar i konflikträtten.
– Man skulle kunna tänka sig att de står på arbetarnas sida men de drar väl sig mer mot mitten och försöker ragga väljare där. Men ska man göra förändringar i strejkrätten så finns det internationella regler att ta hänsyn till. Föreningsfriheten är dessutom grundlagsskyddad. Det blir väldigt knepigt för dem, säger Robert Karlsson.