För att öka medvetenheten om julens miljöpåverkan har föreningen Medveten Konsumtion lanserat kampanjen "Inget NYP i jul", för att inspirera till att ge bort – eller önska sig – mer second hand och sådant som inte är nyproducerat.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Alexandra Davidsson, tillförordnad generalsekreterare på Medveten Konsumtion, hur många julklappar tål Sverige?
– Jordens resurser tog slut redan i början av augusti det här året, så därför uppmuntrar vi till att inte köpa någonting nyproducerat alls. 4,2 jordklot är vad som skulle krävas om alla levde som i Sverige, så någonting måste göras åt resursanvändningen. Trots att vi ser att medvetenheten om miljö- och hållbarhetsfrågor ökar, tog jordens resurser slut en månad tidigare i år än för tio år sedan.
Vad ska man ge bort istället då?
– Det finns massor av alternativ. Man kan ge bort hållbara tjänster till exempel, eller en bok som du redan har läst och gillade, eller buda på något designerplagg på Tradera, eller gå med i en bytesgrupp på Facebook. Eller varför inte ge bort en picknick?
Låter kallt såhär års. Kan man inte köpa nyproducerade saker som är ekologiskt tillverkade?
– Det är klart du kan köpa saker med olika miljömärkningar och liknande, men vi försöker inspirera till att inte köpa någonting nyproducerat alls i år. Men medveten konsumtion handlar inte om att du aldrig får handla någonting nytt, det handlar om att göra medvetna och aktiva val. Så att man inte fastnar i den här slentrianmässiga överkonsumtionen.
Men ligger ansvaret för en hållbar produktion verkligen på enskilda julfirare?
– Det är ett delat ansvar givetvis. De som producerar saker kan välja att göra det med hjälp av återbruksmaterial, som inte kräver nya naturresurser, men konsumenter har också ett val. Vill man göra en insats för miljön och för varandra, så kan man försöka göra sin del för att få ett stopp på den ohållbara utvecklingen.
– Jag tror också att man kommer långt genom att bara tänka efter en gång extra och skaffa sig en medvetenhet. När man står i affären kanske det räcker med att bara ställa sig frågan, behöver jag verkligen det här? Om svaret är ja på den frågan kan man fråga sig, måste den i så fall vara ny? Det är klart att man vill att ett par underkläder ska vara nya, men den där väskan kanske man kan hitta begagnad, till exempel.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.