– Det är inte så förvånande att pappor som varit hemma en längre period känner sig mer förtrogna som föräldrar, säger Monica Lidbeck, som är aktuell med en ny avhandling om delad föräldraledighet.
”Signalerar föräldrastress”
Monica Lidbeck har gjort en enkätstudie med föräldrar när deras barn är sex månader och sedan en gång till när barnet blivit 18 månader. De har fått uppskatta hur nöjda de är med sitt föräldraskap, samspelet mellan föräldrarna och balansen mellan familjeliv och arbetsliv. Hon tycker det är intressant att pappor som inte tagit så många föräldradagar som sin partner mår sämre.
– Man skulle kunna tänka sig att pappor som jobbar mer tänker att de kanske inte behöver vara så involverade i allt som rör barnen. Men så verkar det inte vara. De här papporna signalerar att de har en föräldrastress och att de inte känner sig så förtrogna som de skulle önska.
Vardagliga ansvaret
Hon tror att det handlar om hur samhället ser på föräldraledigheten.
– Det här hänger nog ihop med normer och värderingar. Att det finns en förväntan och kanske egna krav på att vara engagerad. Oavsett hur mycket eller lite föräldraledighet du tar. Men det blir svårare om man inte själv tagit det vardagliga ansvaret för barnen.
För mammorna ser hon inte någon större skillnad i hur de mår beroende på hur de delat på föräldraledigheten.
– Man skulle ju kunna tänka sig att det beror på att kvinnor på gott och ont är förstahandsföräldrar. Föräldraskap är inte valbart på samma sätt för kvinnor. Om kvinnor får dela på föräldradagarna i linje med sina preferenser så verkar det göra dem nöjda.
Bland de föräldrar som delar lika är både mammor och pappor mer nöjda med hur de samarbetar tillsammans och hur de balanserar familjeliv och arbetsliv.
Det finns klara fördelar för pappor att vara närvarande i barnens liv redan från början.
– Vi har aldrig hamnat i att det finns en första- och en andraförälder. En som vet hur allt funkar och en som måste lära sig, säger Martin Nyblom.
Martin och Åsa Nyblom, från Bagarmossen utanför Stockholm, var innovativa när de skulle dela på föräldradagarna. De delade ”på längden” och tog föräldraledigt 2,5 dagar var i veckan med första sonen Tage som föddes för tolv år sedan.
– Det var ett sätt att dela föräldraledigheten på som väckte lite uppmärksamhet. Själv har jag mest mött positiva reaktioner: vad härligt att se en närvarande pappa.
Åsa, som började jobba redan efter tre månader, blev mer ifrågasatt och många undrade hur hon kunde lämna bort sitt barn så tidigt. På BVC var de oroliga över att Tage skulle sluta amma i förtid.
Och när Martin var på pappagrupp undrade alla: Amningen, hur gör ni med den?
– Men det visade sig att det funkade jättebra. Min fru pumpade mjölk och hade kylväska med sig till och från jobbet. Jag värmde mjölken och Tage tog flaskan, säger Martin.
När andra barnet kom gjorde paret en mer klassisk uppdelning av föräldradagarna. Men eftersom Georg var född tio veckor för tidigt var båda hemma med honom till en början.
– Det var inte så dramatiskt som det låter. Han klarade sig bra och utvecklades som han skulle men på utsidan i stället för inne i magen. Men det ledde till att vi fick två månader där vi båda var hemma.
Martin Nyblom tycker att det finns många fördelar med att som pappa komma in redan från början i barnens liv.
– Vi har aldrig hamnat i det här att det finns en första-
förälder och en andraförälder. En som vet hur allt funkar och en som måste lära sig. Vi har vuxit in i det tillsammans. På det viset har vi inte upplevt det som kan skapa konflikter eller slitningar i ett förhållande.
Var med från början
I Piteå bor Albin Gillgren med sin sambo Anna-Karin Hannerfors och deras tre barn: Ester, 3 år, Hjalmar, 6 år, och Esbjörn, 8 år. Albin har också sett till att vara nära sina barn redan från början.
– Som pappa får man ju inte så mycket gratis den första tiden. Man måste ganska aktivt jobba in sig i sitt barns liv. Genom att finnas där och byta blöjor. De är ju de stunder man kan ge den närhet som små barn behöver. Jag tror att du som pappa vinner ganska mycket på att visa att du tidigt finns där som förälder.
Albin och Anna-Karin har tagit ett år var med varje barn. Anna-Karin har börjat vara ledig och sedan har Albin tagit över.
– För mig så var det så självklart någonstans att dela lika. Det var lite av en ickefråga hos oss.
Albin tror att hans egen barndom har präglat honom. Pappan jobbade i närheten av förskolan och var oftast den som hämtade och lämnade. Mamman var läkare och jobbade på annan ort och hade längre arbetsdagar.
– Så för mig var det naturligt att pappa alltid fanns där. Det har nog bidragit till att det blivit så naturligt för mig att vara hemma.
Missar mycket
Även Martin Nyblom berättar att han minns sin egen pappa som närvarande.
– Han var föräldraledig med mig när jag var liten i början på 80-talet när det inte var så jättevanligt, berättar han.
Både Albin Gillgren och Martin Nyblom tycker att fäder missar så otroligt mycket om de inte tar ut sina föräldradagar.
– Det är så mycket som händer med barnen under de första åren. Om man vill ha en nära relation till sina barn tror jag att det underlättar väldigt mycket om man är föräldraledig, säger Albin Gillgren.
Martin Nyblom, vars söner är lite äldre, håller med om att närheten till barnen är viktigast.
– Jag känner mig nära mina barn. Jag upplever att de känner sig lika nära mig som sin mamma när det kommer till saker som tröst eller att prata om saker som känns jobbiga.