Stockholms nya majoritet består av Fi, S, MP och V. De presenterade under onsdagen sin gemensamma politik och bjöd på många nyheter. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet fick igenom frågor de gått till val på, om bostadsbristen och kollektivtrafiken.
– Att vända den här bostadspolitiken som Alliansen har fört är ett jättejobb. Men det är positivt att vi fyra partier nu är överens om att vi ska bygga fler hyresrätter som folk också har råd med, säger Ann-Margarethe Lihv, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm.
Bostäderna ska byggas i Bromma tänker man sig och de ska byggas efter att Bromma flygplats stängs. Något som man hoppas kunna genomföra senast år 2022. Enligt partierna är flygplatsen inte något som borde finnas kvar i en storstad som Stockholm. Trafiken, och de anställda, borde flyttas till Arlanda.
– Det finns otroligt stora behov av bostäder i dag, vi har 80 000 personer som är i direkt behov av egen bostad. Som vi ser det finns det kapacitet på Arlanda och om man kan jobba på Bromma kan man jobba på Arlanda, fortsätter Ann-Margarethe Lihv.
– Vi har en stabil majoritet i Stockholm som vill att flygplatsen ska göras om till utvecklingsområde, kommenterar Daniel Helldén, gruppledare för MP.
Stryper projektet
En het politisk fråga i Stockholm har varit Förbifart Stockholm som man planerar att bygga och finansiera bland annat med pengar från trängselskatten. Det projektet stryper man nu genom att omfördela pengarna och låta hälften av inkomsterna från trängselskatten gå till kollektivtrafiken i stället.
– I dag går ju alla trängselpengar till vägar och det här är ett sätt att kraftigt stärka kollektivtrafiken. Jag ska inte heller sticka under stol med att jag inte tycker att Förbifarten ska byggas, fortsätter Daniel Helldén.
Riksdagen måste besluta
Beslutet om att stänga Bromma är en nationell angelägenhet och något som riksdagen måste ta beslut om. Men trots det osäkra parlamentariska läget ser majoriteten i Stockholm det som troligt att det går igenom. En utredning ska tillsättas våren 2015 som ska vara klar senast oktober 2016.
– Stockholm är en central del av Sverige och det hakar ju i riksdagens projekt. Majoriteten i Stockholm ör överens om att vi vill lägga ner Bromma. Det här är något som Stockholm behöver och jag har goda förhoppningar att förhandlingen kommer gå i rätt riktning, säger Daniel Helldén.