Konflikten utgår från Stampen. Mediekoncernen drabbades av kris efter att under flera år ha expanderat kraftigt. Lösningen blev ett ackord som innebar att 75 procent av skulderna skrevs av, bland annat 300 miljoner kronor till Skatteverket. Men bland alla fordringsägare fanns även tidigare anställda som hade accepterat avgångsvederlag. Även de ska nöja sig med en fjärdedel av man har kommit överens om, enligt Stampen.
”Naturligtvis beklagligt”
Helena Aru, kommunikatör på Stampen:
”En rekonstruktion bygger på att alla fordringsägare skriver ned sin skuld i utbyte mot att få tillbaka någonting, i det här fallet 25 procent. Där är det viktigt att alla fordringsägare behandlas lika. Vi har till punkt och pricka följt instruktionerna från rekonstruktören. Det är naturligtvis beklagligt att det blir så här. Men det är den tolkning som rekonstruktören har gjort. Vi välkomnar prövningen i Arbetsdomstolen.”
Varnar för effekter
Processen i Arbetsdomstolen förväntas starta under våren. Journalistförbundet (SJF) kommer då att driva att avgångsvederlag är att betrakta som lön och inte ska omfattas av ett ackord. Frågan är principiellt viktig, framhåller Jonas Nordling, ordförande SJF.
– Det här kan få stora effekter för arbetsmarknaden. Om en uppgörelse om avgångsvederlag plötsligt inte gäller, då uppstår en risk för våra medlemmar som är orimlig.
Han menar att även medieföretag bör vara måna om att bevara trovärdigheten kring avgångsvederlag.
– Annars blir konsekvensen att uppgörelser med månatliga utbetalningar inte kan göras, utan kravet måste bli att allt betalas ut på ett bräde. Vilket drabbar företag med dålig likviditet. Så det här kan slå tillbaka mot medieföretagen.
”Moraliskt ansvar”
Totalt handlar det om ingångna avgångsvederlag på sammanlagt drygt två miljoner kronor till 16 tidigare medarbetare.
– Tidningen har pengar, men saknar betalningsvilja. Vi har ju alla jobbat här mellan 20 och 28 år och så slutar det så här, säger en av de drabbade medarbetarna.
– Stampen har tveklöst också ett moraliskt ansvar, säger Jonas Nordling.
I det öppna brevet skriver klubbarna på Schibsted och Bonnier:
”Samtidigt som till exempel Stampens huvudägare Peter Hjörne på senare tid har kunnat plocka ut stora personliga ersättningar och inkomster ur det rekonstruerade företaget – uppemot 10,5 miljoner kronor – så ser det ut som Stampen försöker lura ett antal tidigare medarbetare på redaktionsgolvet.”
Klubbarna vill veta varför deras koncerner, alltså Bonnier och Schibsted, ger Stampen fullt stöd.
”Det som förvånar oss är att våra egna arbetsgivare, som själva framgångsrikt använt sig av avgångsvederlag, genom sin organisation Medieföretagen stöder Stampens beteende.”
Jonas Nordling, SJF:
– De håller sig inte neutrala utan backar upp Stampen. Hur tror de att det här kommer att påverka relationen i förhandlingar? Det måste de kunna försvara.
”Företrädar sina medlemmar”
Så här svarar Medieföretagen till sajten Medievärlden:
”Medieföretagen har till uppgift att företräda sina medlemmar i alla frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och medarbetare. På uppdrag av vårt medlemsföretag Stampen företräder vi dem i en tvist om avgångsvederlag. Målet i AD är en tolkningstvist om ett resterande avgångsvederlag ska ingå i ackordet vid en företagsrekonstruktion eller inte. Stampen har följt rekonstruktörens rekommendationer fullt ut. Tvistefrågan har, såvitt vi vet, inte prövats tidigare.”
Dagens ETC söker representanter för Bonnier och Schibsted som sitter i Medieföretagens styrelse.