I veckan kom beskedet att mediekoncernen Stampen, som äger bland annat Göteborgs-Posten, ansöker om rekonstruktion. Den bakomliggande orsaken är att koncernen, med över 3 000 anställda, är djupt skuldsatt. Och bankerna har enligt TT inte gått med på Stampens plan för att hantera skuldsättningen. Bakgrunden till de stora lånen är en rad stora förvärv som Stampen genomfört.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De bedömningar som gjordes då får man fråga gamla ledningar och styrelser om. Jag har inga tankar kring det, mer än att jag tycker att ett mediebolag ska vara så obelånat som det bara går. Det är bättre att förvärva bolag med eget kapital istället, säger Martin Alsander, som varit vd på Stampen sedan 2014, till Resumé.
Utdelningar trots brakförluster
Men istället för att använda det egna kapitalet till att göra förvärv har detta gått till utdelningar, och sedermera för att täcka upp koncernens brakförluster. År 2012 delade Stampen ut 48 miljoner till aktieägarna, trots att resultatet tyngdes av förvärv i olika intressebolag. Resultatet blev att koncernens egna kapital minskade med 185 miljoner, från 2,13 miljarder till 1,95 miljarder.
”Den föreslagna utdelningen reducerar koncernens och moderföretagets soliditet något. Styrelsens uppfattning är att den föreslagna utdelningen ej hindrar bolaget från att fullgöra sina förpliktelser på kort och lång sikt”, skrev man i årsredovisningen. Soliditeten låg då på 33 procent.
”Mycket kunde gjorts annorlunda”
Även nästa år, 2013, delade Stampen ut 48 miljoner till aktieägarna. Detta trots att koncernen gjorde en brakförlust på svindlande 843 miljoner kronor. De jättelika förlusterna, kombinerat med utdelningarna, har gjort att mediekoncernens kapital har krympt från 2,13 miljarder i början av 2012 till 433 miljoner i slutet av 2014. Soliditeten ligger idag på 7 procent, alltså 26 procentenheter lägre än 2012.
I ett mejl svarar Hampus Knutsson, pressansvarig på Stampen, om utdelningarna: ”De utdelningar som gjordes 2013 var för 2012 års resultat. Martin hälsar att med facit i hand så kunde mycket ha gjorts annorlunda historiskt. Inga utdelningar har gjorts för 2013 års resultat, inga för 2014 och det blir heller inga för 2015. Mellan 2013-2015 har över 200 miljoner i räntor betalats och mer än en halv miljard har amorterats av bankskulden.”
"Haft problem i flera år"
Ingela Wadbring, medieforskare vid Göteborgs universitet, menar att Stampen gjort felsatsningar och att det finns allmänna problem i branschen.
– Samtidigt är det väntat att det här skulle dyka upp hos Stampen först. De har haft ekonomiska problem i flera år, de köpte tidningar dyrt och gjorde felsatsningar, säger hon till Dagens ETC.