Orden är Peter Orrmyrs. Han är i grunden kock och motorn i Familjen Orrmyr Restaurang AB som äger och driver Bord 27, Natur, Totale samt Salut. Han kommer precis från ännu ett möte med sin revisor. De avverkar permitteringsärendena på en restaurang i taget.
Några stenkast bort, på Avenyn, har delar av Göteborgs ”krogelit” som Anne Thörnström från Thörnströms kök, Marcus Svensson – Glenn sportsbar, Puta madre och Basque, Lalle Morberg - Hard rock café, Joe Farellis och O’Learys Avenyn, Bengt Linde – Götaplatsgruppen, Peter Sterner – Star bowling och Daniel Brooks – Park Lane gått samman för att bland annat spela in tv-sända samtal om situationen. Ambitionen är att påverka politikerna. I andra änden av skalan har en facebookgrupp kallad ”Stötta Restaurang Solrosen” skapats med cirka 1 000 medlemmar, för att försöka rädda Göteborgs äldsta vegetariska hak i Haga. Kort och gott berör coronakrisen alla krögare oavsett inriktning, läge, storlek och ålder.
– Det bara smällde ju till där i slutet på mars. Vi hade massavbokningar och det bara rasade från att ha varit helt fullt på tre restauranger. Folk är livrädda, och vi blev helt chockade. Vi har fortfarande öppet alla dagar, men med folk som jobbar en dag i veckan nu, säger Peter Orrmyr.
På hans restauranger ser det lite olika ut hur hårt det har slagit. På Natur, som har ett lite äldre klientel, uppskattar han att det är ett bortfall på ungefär 80 procent. På Bord 27, som är lite mindre och intimare och fortfarande går bäst, kring 45 procents bortfall.
Olika sätt att hjälpa
Här och var dyker det upp olika sätt att försöka hjälpa och stötta. Både staten och Göteborgs kommun har tagit steg för att underlätta för restaurangbranschen, Göteborg & company har startat ”För ditt Göteborg” där de tipsar om hur man kan stötta sina lokala verksamheter och Solrosen är långt från ensamma med egen facebookgrupp. Det finns en organisering kallad ”Tillsammans ur krisen” med krögare från Malmö, Göteborg och Stockholm som arbetar i det bredare perspektivet.
Det är sprunget ur Visita, branschorganisation för besöksnäringen, och har samlats kring ett förslag om omsättningsersättning från staten. Kortfattat innebär det att staten går in och täcker upp för fasta kostnader i samband med intäktsbortfallet. Det finns redan i en del andra länder, bland annat Danmark och Norge, men ännu inte i Sverige.
– Det hade ju varit fantastiskt för oss såklart. Men vi har inte varit inblandade eller inbjudna till någon av de här grejerna och jag har faktiskt inte haft tid att kolla upp det så noga än. Vi har kört vårt eget race än så länge, säger Peter Orrmyr.
Framtiden är osäker
Även om både myndigheter och allmänheten gör insatser för att försöka stötta, så kan ingen i nuläget sia om hur långt det kan räcka.
– Ju mer av det lilla cashflow som ändå kommer in, ju längre klarar vi oss. Just nu är det ingen total panik och jag tror att vi kan hålla ut ganska länge. Men vi vet ju inte hur det kommer att se ut i juli. Vi får se om vi lyckas ha alla restauranger kvar, säger Peter Orrmyr.
För restaurangbranschen är det långt från säkert att krisen är över ens när restriktionerna väl släpper. Det finns en stark oro över hur samhället kan tänkas se ut på andra sidan tunneln.
– Det väntar ju troligtvis en enorm arbetslöshet och folk kommer inte kunna spendera lika mycket.
– Vi är ju beroende av att folk har pengar faktiskt om man ska vara ärlig. Det kommer bli jättetufft, säger Peter Orrmyr.