”Stämmer inte att pengar tas från andra patienter”
– Jag tycker inte att regeringen gör en noggrann bedömning av möjligheten att ta emot patienter från Gaza. Istället intar man ett bakåtlutat läge, Janí Stjernström, vice ordförande i Vårdförbundet.
Bild: Ulf Huett, Caisa Rasmussen/TT, Fredrik Sandberg/ TT, Pexels (montage)
Dagens ETC
Sverige säger inte nej till att erbjuda vård till patienter från Gaza. Men det är för för svårt att evakuera sjuka och skadade därifrån, anser sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Något som Vårdförbundet inte köper.
Samtidigt underkänner man argumentet att resurser skulle tas från svenska patienter.
Vården i Gaza har kollapsat. I strid med humanitär rätt har sjukhus varit prioriterade måltavlor för israeliska attacker och de flesta vårdanrättningar är idag sönderbombade. Därför bad EU-kommissionen i våras Sverige att ta emot personer i behov av vård. Länder som Belgien, Italien, Norge, Rumänien och Spanien har hörsammat liknande förfrågningar.
Men regeringen säger att det idag är nästintill omöjligt att få ut skadade ur Gaza. Bara 45 personer har kunnat evakuerat via EU, säger Acko Ankarberg Johansson (KD) i SVT:s Morgonstudion.
– Man kan inte utlova medicinsk evakuering och sedan kommer ingen. Det har Norge gjort. De lovade i somras att ta emot 100 patienter och det har fortfarande inte kommit någon. Den dagen vi säger att det är möjligt att göra det, praktiskt och juridiskt, då ska vi också veta att det fungerar, så att vi inte utlovar något som inte sker, säger sjukvårdsministern och lyfter istället fram de humanitära insatser som Sverige finansierat på plats sedan 7 oktober förra året.
”Sjukhus bombas”
Detta övertygar inte övertygar Janí Stjernström, vice ordförande i Vårdförbundet.
– Vi ser utifrån våra nätverk och kontakter med till exempel Human rights watch och Läkare utan gränser att det idag finns en lång lista med personer utanför Gaza som bedöms ha behov av specialistsjukvård. Världshälsoorganisationen har tillsammans med EU åtagit sig att försöka fördela de här patienterna. Det rör sig om cirka 1 000 patienter i Europa. Sedan är det en fråga om hur länderna agerar för att ta till sig den informationen.
Tycker du att Sverige inte gör det?
– Jag tycker inte att regeringen gör en noggrann bedömning av möjligheten att ta emot patienter från Gaza. Istället intar man ett bakåtlutat läge och vill först se hur andra länder gör. Därför vill vi fortsätta driva diskussionen och prata om vilka praktiska problem som behöver lösas för att Sverige ska kunna ta emot patienter från Gaza. Det är de orden vi vill höra från Acko Ankarberg Johansson.
Är det inte bättre att hjälpa många i närområdet istället för att ett fåtal personer i Sverige?
– Vi säger inte nej till de insatser som görs på plats. Alla insatser är värdefulla. Men vi vet också när vi pratar med våra sjuksköterskekollegor i Palestina att all hjälp kommer inte fram. Sjukhus bombas. Lastbilar som innehåller medicin och hjälpmaterial bombas. Våra sjuksköterskekollegor har inte alltid möjlighet att vårda heller. Vissa har själva blivit skadade. Därför kan man inte nöja sig med bara de insatserna och tro att de gör den stora skillnaden.
”Nöden är jättestor”
Vårdförbundet vill därför också se fortsatt stöd till FN, samt hjälp till Egypten och de länder i närområdet som har tagit det absolut största ansvaret att hjälpa.
– För vi tror inte att det här är ett krig som upphör snart. Det kommer att fortsätta länge och nöden är jättestor. Och då behöver man ställa upp och tar ett ansvar för mänskligheten.
Samtidigt får Vårdförbundet kritik för att inte prioritera svenska patienter.
Riksdagsledamoten Jessica Stegrud (SD) skriver till exempel på mikrobloggen X:
”Vilka svenska patienter skall prioriteras bort menar ni? Äldre? Cancersjuka? Barn med funktionshinder?”
Vilket ansvar tar Vårdförbundet för att dyr vård inte går ut över svenska patienter?
– Utifrån vår dialog med till exempel Acko Ankarberg Johansson så vet hon om att EU går in och medfinansierar 75 procent av kostnaden. Det är inte pengarna i sig som är den stora utmaningen utan det är att lyssna på de sjukhus som redan har erbjudit att de har möjlighet att ta emot de här patienterna. Det som sägs om att pengar tas från andra patienter som behöver vård, det stämmer inte. Sedan är frågan om Sverige vill ta till sig uppdraget, när man vet att det finns vägar och stöd, eller vill man stå utanför.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.