Ensam på ett hotellrum i huvudstaden Managua sitter 25-åriga Maria och vet inte vart hon ska ta vägen. Hon känner sig inte hemma i sitt hemland, familjen har hon ingen kontakt med och pojkvännen Alejandro är kvar i Stockholm.
– Jag hoppas att vi kan ses snart. Förhoppningsvis kan Maria ta sig till Mexiko där min familj bor, säger Alejandro.
Det var i fredags som gränspolisen hämtade Maria från förvaret i Märsta och satte henne på ett plan till Nicaragua. Hon kom till Sverige för fyra år sedan, ansökte om asyl men fick avslag. När hon den 21 december greps utanför statsministerns bostad saknade hon uppehållstillstånd och togs därför till Migrationsverkets förvar. Eftersom Maria vistats olovligen i Sverige ansåg åklagaren att hon hade brutit mot utlänningslagen.
– Gällande hennes olovliga vistelse så var det bevisat att hon vistats i landet olovligen och hon godtog strafföreläggandet, säger kammaråklagare Robert Damberg till SVT som var först med att rapportera om utvisningen.
Påföljden blev 2 500 kronor i böter som hon fick betala före utvisningen.
När Dagens ETC besökte förvaret den 10 februari berättade Maria att hon städat hemma hos statsministern vid tre tillfällen. Hon hade också omfattande dokumentation från tiden som anställd hos bolaget som anlitats av Magdalena Andersson. Ändå anser kammaråklagare Robert Damberg att det inte fanns tillräckliga bevis och la ner den delen av förundersökningen som gällde arbete utan tillstånd. Men utredningen mot städfirman fortsätter.
Parallellt pågick även en utredning om människoexploatering. Innan Maria städade hemma hos statsministern arbetade hon för en annan arbetsgivare, HS Holper Services AB. Även i det fallet fanns bevisning i form av anställningskontrakt, arbetsschema och bilder tagna på Maria ute hos kunderna. Men även i detta fall valde åklagaren att lägga ner förundersökningen.
– Vid en samlad bedömning var omständigheterna så att de inte utgjorde människoexploatering. Hon hade egen bostad och hade arbetat i Sverige i flera år vilket visar att hon inte var i en sådan utsatt situation. Lönevillkoren var inte bra men de var inte tillräckligt dåliga för att det kan klassas som utnyttjande på det sätter som det uttrycks i lagen, säger åklagare Zilla Hirsch.
Maria är medlem i fackföreningen SAC och förhandlingssekreterarenn Emil Boss är besviken på beslutet.
– Det visar att det finns en okunskap hos polis och åklagare i sådana här ärenden. Vi har gjort åtminstone 15 anmälningar om människoexploatering som alla har lagts ner. Lagen har uppenbara brister, säger Emil Boss
Fotnot: Maria och Alejandro heter egentligen något annat.