”Har skötts förbannat dåligt”
Monika Beiring (M) som klev in i nämnden efter att skandalerna briserat ger skarp kritik mot hur nämnden styrts under mandatperioden.
– Det här är allvarsam kritik, den är tuff och den är hård. Men den är också sann. Det här är inget hittepå. Det här är en nämnd som skötts förbannat illa, om man ska tala klarspråk, säger hon och fortsätter.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det här är skattebetalarnas pengar och det måste upp på bordet. Så här får det inte skötas.
Rapporten, som är 42 sidor lång, går in punkt för punkt över de felaktigheter som nämndens politiker begått. Det handlar om upphandling av konsulter, där kostnader tillåtits skena och där man inte upphandlat enligt kommunens regler. Det handlar också om de uppmärksammade utlandsresor där politiker och tjänstemän åkt på förklädda nöjesresor betalda av Atea, som sedan fått stora ordar, vilket ETC Göteborg berättat om vid flera tillfällen. Det handlar också om bristande underlag inför beslut, bland annat det uppmärksammade köpet av Office 365, där ETC Göteborg senast i måndags kunde avslöja att kostnaden ökar med 3,8 miljoner varje år för att lösa ett säkerhetsproblem. Sedan tidigare står det klart att kostnaden för hela inköpet blir minst det dubbla av vad man kalkylerat med. Det bristande underlaget har gjort att politikerna inte haft den kunskap de behöver för att kunna förstå vidden av problemen, har personer tidigare berättat för oss.
– Det handlar alltså inte bara om resorna som tidigare varit uppmärksammade, utan det handlar om konsultanvändning, dåliga upphandling och överhuvudtaget dålig ordning och reda, säger Hans Aronsson (S) som är vice ordförande i Stadsrevisionen.
”En kultur som funnits en längre tid”
Han vittnar om att revisionen under sitt arbete inte kunnat komma fram till varför den här kulturen uppstått i förvaltningen och nämnden.
– Vad jag förstår är det en kultur som funnits en längre tid. Även om mycket handlar om en tjänstemannakultur finns ansvaret hos nämndens ledamöter – de ska ställa de rätta frågorna och följa upp verksamheten så att den bedrivs på ett regelrätt sätt.
Extra allvarligt blir det slarv med kostnader som funnits hos Intraservice då andra delar av kommunen får notan, skriver Stadsrevisionen. Intraservice köper in IT-produker och sen får andra nämnder betala för dessa. De skriver att "vi bedömer att bristerna kan komma att få, eller redan har fått, negativa konsekvenser för Göteborgs Stad".
Stadsrevisionen yrkar att nekandet av ansvarsfrihet inte ska gälla de nya som tillträtt, men i övrigt gäller det alla politiker, både majoritet och opposition.
– Vi betonar det kollektiva ansvaret i vår granskning, inte några enskilda ledamöter.
Monika Beiring (M) vill inte utesluta att nämnden kan gå tillbaka och riva upp inköp och andra beslut som tagits på felaktiga grunder.
– Det är svårt att säga innan vi läst igenom rapporten ordentligt. Men det går aldrig att svara direkt nej på den frågan. Det kan mycket väl vara så.
Hon menar vidare att oppositionen i nämnden kommer kräva flera förändringar i arbetssättet. Bland annat ska alla ordförandebeslut under mandatperioden tas om i nämnden.
– Vi har en hel del andra punkter vi kommer gå vidare med.
Sedan tidigare har nämndens ordförande, Tord Karlsson (S), tvingats bort till följd av skandalerna. Kommunstyrelsen ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) sa då att den uppmärksamhet som skandalerna skapat skulle omöjliggöra för honom att driva sitt arbete vidare. Istället har partiet utsett Birgitta Nesterud till ny ordförande. ETC Göteborg söker Tord Karlsson för en kommentar kring revisionens kritik.