– Om vi nu strävar efter att uppnå det hållbara samhället borde det inte vara en avgift för att hålla höns. Jag ser det som en form av civil olydnad och fler borde protestera mot den här avgiften, som vissa andra kommuner inte har, säger Dana, som egentligen heter något annat, när hon tar emot ETC Malmö i sin villaträdgård i Malmö.
De fem dvärghönorna promenerar omkring i den lilla trädgården framför det röda huset, till synes helt obekymrade över att en främling trängt sig in på deras domäner. Den modigaste hoppar upp på stolen intill och av beteendet får jag mer känslan av att det handlar om en katt än om en höna.
– Har man mycket kontakt med dem när de är små blir de lite mer tama. Häromkvällen kunde jag till och med sitta och gosa lite med en av dem i uterummet. De blir lite mindre vilda på kvällen när det är mörkt, berättar Dana och lyfter upp hönan i famnen. Inga protester.
Dana har haft hönor i omkring ett år. Hon byggde om ett väggfast växthus till hönshus och skaffade fem hönor från en gård strax utanför Malmö. Hon tyckte det kändes naturligt att utnyttja trädgården för småskalig äggproduktion.
Känns fel med tillstånd
När hon hade fått dem på plats fick hon höra talas om att de var tillståndspliktiga. Det kändes helt fel.
– Jag har tillgång till en trädgård som jag kan hägna in, då känns det också logiskt att använda den. Vi som har hus behöver se våra trädgårdar som en källa till försörjning och komma bort ifrån konsumtionshetsen kring hem och hus. Dessutom är det många som promenerar förbi som blir glada av att se dem, berättar hon.
Uppskattat av grannarna
Hon har bara fått positiva reaktioner från grannarna. Den närmaste grannen har dessutom själv haft höns tidigare.
Det händer att någon höna rymmer ut ur trädgården. Då kan hon få en lapp på grinden från något barn i området om att de sett en höna till exempel på lekplatsen.
På landet stänger man hönshuset för att inte räven ska komma. Vilka faror lurar i stan, förutom miljöförvaltningen då?
– Det vet vi som tur är inte, säger hon först och lägger en beskyddande hand över hönan i knät, men sedan fortsätter hon:
– Jo, om de rymmer utanför trädgården är nog lösspringande hundar det farligaste. Grannens katt har visat lite intresse, men det känns mest som den testat om det går att skrämma dem, ungefär som katten Findus skulle gjort.
De fem hönorna lägger tillsammans två–tre ägg om dagen och även om de är mindre så räcker de oftast till Danas husbehov.
Slutet för mördarsniglarna
Förutom matrester får hönorna torkad majs och krossat korn att äta. De ser såklart till förse sig med mask och annat de gillar ur trädgårdens skafferi.
– Jag har märkt att jag inte har några mördarsniglar längre. Grannarna har börjat klaga på att de har kommit, men inte här. De rör inte sniglarna, men jag tror de äter äggen, säger Dana.