– Kostaderna för köpt vård inom individ- och familjeomsorg och funktionshinder har blivit större än vad vi räknat med. Vi har också fått omvärdera prognosen för statsbidraget för nyanlända, säger Camilla Blomqvist, stadsdelsdirektör för Norra Hisingen.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Hittills har besparingar framförallt gjorts genom att dra ner på kostnader för inköp och nyanställningar. Nu har stadsdelsnämnden beslutat om ytterligare åtgärder, bland annat handlar det om nedskärningar inom äldreomsorgen. Genom att ta bort tid för utbildning och planeringsdagar för medarbetare hoppas man spara 900 000 kronor. Dessutom ska två omsorgshandledare bort och övertider minska för att ersättas med fler timanställda.
– Det är kortsiktiga åtgärder som är nödvändiga för att minska underskottet, säger Camilla Blomqvist.
Sparar på mötesplatser
Andra besparingsåtgärder gäller stadsdelens mötesplatser. Enligt ett inriktningsbeslut ska nio miljoner kronor sparas på öppna verksamheter som fritidsgårdar och träffpunkter. Det kan leda till att öppettiderna begränsas och att antalet medarbetare blir färre. Både planerna på att dra ner på mötesplatserna och äldrevården oroar många anställda i Norra Hisingen. Camilla Blomqvist säger att hon har förståelse för det.
– När vi jobbar med förändringar blir det alltid oroligt, men som ekonomin ser ut så krävs det att vi gör åtgärder. Vi har ett ansvar att bedriva verksamhet för invånarna i Norra Hisingen och kommer följa effekterna av åtgärderna, säger hon.
Bara två stadsdelar går plus
Men Norra Hisingen är inte ensamma om sin ansträngda ekonomi – bara två stadsdelar gör ett plusresultat: Askim-Frölunda-Högsbo och Östra Göteborg. För övriga stadsdelar visar den senaste prognosen röda siffror. Totalt handlar det om ett underskott på drygt 130 miljoner kronor. Precis som i Norra Hisingen menar många stadsdelar att det framförallt är kostnader för köpta platser inom individ- och familjeomsorgen som gör att ekonomin inte går ihop.
– Bostadssituationen i staden gör att vi måste köpa platser, men vi får ingen kostnadstäckning för det. Socialtjänsten får bära mycket av de samhällsstrukturella problemen. Det går tyvärr ut över hela stadsdelen, säger Maria Lejerstedt, stadsdelsdirektör i Västra Göteborg.
Två stadsdelar går plus
Även för deras del kan underskottet bli så stort som cirka 40 miljoner kronor. Maria Lejerstedt räknar dock med att de kommer få använda eget kapital för att täcka hålet hos utbildningssektorn. I så fall landar de på minus 13 miljoner kronor. Om Västra Göteborg får göra det är upp till kommunstyrelsen.
– Förskola och skola lämnade ett underskott efter sig när de fördes över till den centrala förvaltningen, samtidigt som vi också byggt en ny skola. Vi sa redan i budgeten att det är kostnader vi inte kommer kunna hämta hem, utan att vi måste få använda vårt eget kapital för att täcka det underskottet, säger Maria Lejerstedt.