En ”myspöl” där man kan lägga ner barn när man läser för dem. En läshörna med Spotifykonton och bra hörlurar. Designade bokhyllor, som man kan sitta i. Bean-bags överallt! Förslagen på Stadsbibliotekets tipsruta i närheten av ingången, skrivna av besökare, är fantasifulla. Så vill medborgare skapa ett mer modernt och kreativt kommunalt Stadsbibliotek.
Klart är att biblioteket, som öppnade 1969, är i behov av en uppfräschning. Den mest omfattande sedan öppnandet säger Ella Fronczak, kulturchef på kommunen:
– Vi måste anpassa biblioteket efter dagens behov, dagens besökare är mer självgående.
– I dag handlar det inte bara om att låna böcker. Man träffas här och umgås, surfar på nätet och skriver ut tågbiljetter, säger Fronczak.
På idéstadiet
Tio miljoner kronor är avsatta för renoveringen, som beräknas starta nästa år och troligen pågå en bit in i 2016. Hur det nya biblioteket ska se ut är inte på något sätt bestämt ännu, just nu befinner sig projektet på idéstadiet. Olika arbetsgrupper har satts samman, all bibliotekspersonal medverkar i olika grupper. Regelbundet träffas man i stormöten och diskuterar projektet och nya idéer. Personalen har också gjort en studieresa till Göteborgs bibliotek.
Även Länsbiblioteket finns med och en referensgrupp, bestående av fastighetsförvaltare, data och IT- folk, elingenjör och jämställdhets- och mångfaldskonsult har också skapats.
Ett mål är att på något sätt knyta ihop Länsmuseet, Stadsbiblioteket och Arkivhuset, redan vid entrén. Arkivhuset uppfattas som lite avsides placerat, det är lätt att missa den imponerande stadsutställningen och forskarsalen.
– I dag är man lite vilse när man kommer in i entrén. Vi vill också ha en mer välkomnande entré, säger Ella Fronczak.
Även om renoveringen fortfarande är på idéstadiet är det klart med vissa stora förändringar. Det berättar Rebecca Lidén, projektledare:
– Det blir nya bokhyllor, med ledbelysning i hyllorna. Och nya möbler och mer miljövänlig belysning.
Stammisar får ge råd
Dagens hyllor är från 1969, det finns även vissa möbler som är från 60-talet. Det är inte säkert att alla möbler kommer att bytas ut, vissa kan komma att behållas säger Rebecca Lidén:
– Det är viktigt att det kommer att finnas en mångfald i exempelvis möblerna. Det måste passa alla.
Tankar finns också på att profilera vissa avdelningar, exempelvis en fantasy-avdelning eller en deckaravdelning. Redan i dag används konceptet, som i ungdomsrummet på bottenvåningen.
Biblioteket bjuder också in sina trognaste besökare för att få tips och råd. Onsdagskvällen den 1 oktober ska ett gäng inbjudna stammisar få tycka till om det framtida Stadsbiblioteket.
En vecka senare ska ett stormöte hållas, med avstämning av vad alla arbetsgrupperna har kommit fram till.
Nyöppnandet sker någon gång under 2016, säger Rebecca Lidén:
– Vi hoppas på en stor förändring.