Behöver samarbeta
Att socialdemokratin förlorat så mycket här är en effekt av ett bristande förtroende, som började med trängselskatten och sedan fortsatte med skandalerna som inte alltid varit socialdemokratiska politiker och beslut. Men de har suttit i kommunledning och fått ansvaret i väljarnas ögon, säger Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Socialdemokraterna samlade i senaste valet 20,5 procent av rösterna i kommunen och är därmed det största partiet. Trots det behöver de samarbeta om de ska kunna få viktiga poster. Ann-Sofie Hermansson, socialdemokraternas gruppledare i Göteborg, har sedan valet öppnat för blocköverskridande samarbeten.
– Erfarenheterna från andra kommuner där man haft blocköverskridande styren är att det ofta gått mycket bättre än man trodde, eftersom man fått sätta sig ner och tittat på sina partiprogram och kunnat jämföra vad man är överens om, säger Maria Solevid, universitetslektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
”Inte alltid S-styre”
Om Ann-Sofie Hermansson, med relativt kort tid kvar till budgetomröstningen 22 november, verkligen har en chans att lyckas är däremot oklart, menar Maria Solevid.
– Det är svårt att bedöma. Det beror på personkemi och samarbetskulturen som råder, säger Maria Solevid.
Nu står i vilket fall som helst Socialdemokraterna inför en situation där de kan komma att tappa både makten och rollen som oppositionsledare. Den senare posten ser nämligen i dagsläget ut att tillfalla Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar.
– Det är klart att om posterna fördelas så att Socialdemokraterna kommer väldigt illa ut så får de ett mindre utrymme att agera, säger Folke Johansson.
Och visst är det något av en prestigeförlust?
– Ja, det är ingen tvekan om det och därför är de nog också lite osäkra i dagsläget. Men det är inte alltid så att det varit ett S-styre hela tiden. Göran Johansson fick ju backa tillbaka under en period. Men det har onekligen varit S-styre under lång tid, säger Folke Johansson.
”En ovanlig situation”
De två största partierna i kommunfullmäktige, Socialdemokraterna och Demokraterna, ser i dagsläget ut att få tillbakadragna roller utan några tyngre poster.
– Det är en mycket ovanlig situation, ingen tvekan om det. Det beror mycket på de speciella motsättningarna mellan Alliansen och Demokraterna, säger Folke Johansson.
Även brytningen på vänsterkanten ser han som överraskande.
– Vänsterblockets sätt att agera är oväntat, det är ingen tvekan om den saken. De har lämnat en gardering genom att S kan rösta för vänsterblockets budgetförslag, men det är ingen tvekan om att det är en extremt underlig situation, säger Folke Johansson.
Vilken effekt det får för de båda partierna om de blir utan maktposter återstår att se. Socialdemokraterna och Demokraterna har helt olika plattformar att ta avstamp från.
– Många, både väljare och oppositionspolitiker, upplever nog att Socialdemokraterna står för det som alltid har varit medan Demokraterna står för något helt nytt, säger Maria Solevid.
Om lite drygt en vecka, 22 november, är det dags för den första kontrollpunkten. Då sker budgetomröstningen.
– Jag tror att Alliansen i Göteborg försöker utnyttja ett väldigt osäkert läge i Göteborg, med osäkra konstellationer. Men det återstår att se om det håller hela vägen. Om S bestämmer sig för att rösta på den rödgrönrosa budgeten blir ju läget ett annat, säger Maria Solevid.