De flesta av satsningarna i staden inför jubileet har berört stadsutveckling och har därför genomförts löpande under åren, förklarar Therese Brusberg, programchef för jubileet på Göteborg & Co. Med en budget på 10 miljoner kronor per år ser bolaget över kommunicationen och samordningen med respektive projektägare.
– Mycket har hänt på vägen till själva jubileet eftersom vi har velat fira staden genom att förändra den efter göteborgarnas önskemål. Vissa av satsningarna är redan i bruk och en del av stadsbilden i dag.
Promenadstråket vid Kvillebäcken, Jubileumsparken vid Frihamnen, Kulturhamnen i Eriksberg och musiklägret Side by Side är några exempel på satsningar som genomförts löpande. Strax efter att Göteborg & Co 2009 fick uppdraget av kommunen att ta fram en plan inför jubileumsåret samlades idéer in från medborgare, föreningar, organisationer och näringsliv. De sammanfattades i en arbetsplan som godkändes politiskt 2012.
– För oss är det viktigt att alla tio stadsdelar i Göteborg är med i firandet och därför har vi haft gemensamma projekt varje år utifrån olika teman, säger Therese Brusberg.
Under 2013 formades arbetsplanen om till 45 olika projekt som testats med förstudier och som i dag bantats ner till 17 olika satsningar. Budgeten för varje satsning är bunden till projektägaren, den förvaltning eller bolag är ansvarig, och kan därför förändras beroende på hur mycket finansiering som kan ges. I vissa av fallen har detta lett till att några av projekten pausats eller lagts ner.
Jubileumsparken – Frihamnens pärla
Jubileumsparken är en satsning som har kommit att bli en viktig knytpunkt när stadsdelarna i Göteborg ritas om. Parken är en del av det större projektet att etablera Frihamnen som ett nytt centrum för Göteborgarna, där den nya Hisingsbron kommer att landa och knyta ihop de två stadsdelarna. Parken har vuxit fram organiskt sedan 2014, utefter medborgarnas önskemål och hade 100 000 besökare i år. Badet och bastun har varit två populära element, som nu har blivit permanenta delar av parken. Inför jubileet ska badet byggas ut med start i april 2020 och kommer med största sannolikhet vara klart till firandet.
Smart trafik
Smart trafik är ett samverkans och kommunikationsprojekt för att driva olika typer av långsiktiga hållbara trafiklösningar i staden. Initiativet har pågått sedan 2014 och i projektet ingår Electricity, ett samarbete mellan industri och forskning i staden för att skapa en hållbar kollektivtrafik. Genom samarbetet har elbussarna linje 55 och linje 16 tagits fram och under året pågår ett nytt projekt för att testa på eldrivna färjor och sopbilar.
Hisingsbron
2017 togs det första spadtaget på det som ska komma att bli den nya Hisingsbron. Förutom att underlätta framkomligheten är tanken bakom brobygget att binda samman staden med Hisingen på ett nytt sätt, där Frihamnen kommer att växa och få en central roll.
Under hösten har leveranser av stålbalkar blivit försenade på grund av höststormar i Biscayabukten. Denna försening har inneburit att en del arbete har behövt läggas om men trots det står tidplanen för när bron kan vara färdig fast, menar Charlotte Falke, kommunikationsansvarig för Hisingsbron. I nuläget inväntas leveransen av den andra och sista tvärbalken och först efter det kan Trafikkontoret återkomma med en uppdaterad tidsplan för bygget.
– Vi kan i dagsläget inte ge några exakta datum men hoppas kunna manifestera brobygget på något sätt den första helgen i juni 2021 då Göteborg firar sitt 400-årsjubileum, säger hon.
Originalplanen är att under våren 2021 öppna Hisingsbron för gång-, cykel-, buss- och biltrafik och på hösten för spårvagnar.
Satsningarna som inte blir klara till 2021:
Linbanan över älven
Från prestigeprojekt till ekonomiskt fiasko. Projektet hann aldrig längre än till idéstadiet, men kostade ändå göteborgarna 100 miljoner kronor. Tanken var att linbanan skulle stå klar till jubileumsåret, men efter att politikerna kommit överens om att nyttan inte var större kostnaden stod det i november klart att projektet läggs ner.
Flytande bryggor vid Stora Hamnkanalen
En av de största önskningarna från göteborgarna inför jubileet har varit att komma närmare vattnet. Det resulterade i badet vid Jubileumsparken och promenadstråket vid Kvillebäcken, men skulle också ha lett till ytterligare en satsning: flytande bryggor vid Stora Hamnkanalen. År 2014 påbörjades förstudier med tanken att installera bryggor och planen var att Stora Hamnkanalens östra brygga med sittgradänger och belysning skulle komma på plats 2018. Projektet har pausats i väntan på förnyad finansiering.
Bostäder i Jubileumsparken
Som en del av Vision Älvstaden ska 25 000 nya lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser stå klart på Frihamnen 2032. Som en del i det större projektet skulle 1000 nya lägenheter byggas i Jublieumsparken som skulle stå klart till firandet nästa år. Sedan ett år tillbaka är de planerna strykna.
– Vi insåg att vi inte skulle hinna få färdigt de permanenta bostäderna till 2021, vi strök planeringen av dem i samband med ett omtag 2018, säger Manne Fridell, kommunikatör på Vision Älvstaden.
Tidslinje:
2009-2011: Göteborg & Co får i uppdrag av kommunen att genomföra en plan inför jubileumsfirandet. Idéer samlas in med hjälp av göteborgare, föreningar, akademier, organisationer och näringsliv.
2012: Idéer som samlats ihop summeras i en arbetsplan. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ställer sig bakom struktur med vision, mål och temat för jubileet. Nu omvandlas tusentals idéer till 45 projekt som ska testas.
2013: Jubileet går från ord till handling och de första av de 45 förslagen börjar prövas i förstudier. Jubileumsloppet arrangeras för första året och arbetet med att installera flytbryggor vid Stora Hamnkanalen sjösätts.
2014: Från och med 2014 fokuserar staden på ett tema varje år som ska utveckla staden och engagera alla olika stadsdelar. År 2014 är det fokusår med betoning på vatten och skärgård. Nu börjar arbetet med att bygga Jubileumsparken i Frihamnen, Skärgårdsdagarna lanseras och Kulturbåtshamnen etableras vid Eriksberg.
2015: Fokusåret av och med unga. Ungt medskapande stärks och unga bjuds in att engagera sig i utvecklingen och jubileumsarbetet. Beslut fattas om flera förstudier som genomfördes 2013-2014.
2016: Fokusåret kultur. Arbetet firar halvtid med en ny dialog med medborgarna som får svara på frågan ”Hur vill du fira 2021?”. Gatukonstfestivalen Artscape genomförs.
2017: Fokusår Grön och Skön stad. Det gröna Göteborg synliggörs med ett extra fokus på parker och trädgårdar i alla tio stadsdelar. Stadsodlingar, naturkonstverk och nya gröna stråk utvecklas. Promenadstråket vid Kvillebäcken är ett av dem som genomförs under året. Den nya Hisingsbron börjar byggas.
2018: Fokusåret Go Global riktar fokus på den internationella dimensionen inför firandet 2021. Stadens verksamheter uppmuntrades att tillgängliggöra Göteborg på nya sätt med hjälp av språk och nya digitala möjligheter. Ett nytt omfång av planen för jubileumsparken görs och då beslutas att de permanenta bostäderna som planerats under 2014 att strykas.
2019: Fokusåret Kunskap och utbildning sätter fokus forskning och kompetensförsörjning i centrum. Det är 30 år sedan barnkonventionen slogs fast och jubileumsår för månlandningen.
2020: Fokusåret Hållbart växande. Under 2020 väntas Hisingsbron stå klar för biltrafik, Västlänken byggs och Marieholmstunneln vara färdig.