Miljö- och klimatnämnden antog vid sitt senaste möte ett program för biologisk mångfald för Göteborgs stad. Programmet ska gälla 2018-2025, och målet är att man ska nå de lokala miljömål som satts upp; det handlar om ett rikt växt- och djurliv, ett hav i balans, levande sjöar och skogar, ett rikt odlingslandskap bland annat.
Men hur ska de målen uppnås? Det är inte helt klart än.
– Det här programmet får ses som en startpunkt, säger Helena Norin (MP), ordförande i klimat- och miljönämnden. Det kommer att krävas mycket mer arbete, konkreta handlingsplaner och åtgärdsprogram. Men grundtanken är ju att alla förvaltningar, bolag och verksamheter i Göteborgs stad påverkar den biologiska mångfalden. Om vi nu ser den som viktig för staden och för göteborgarna, hur ska vi då arbeta för att bevara den?
Ute på remiss 2016
Miljöförvaltningen har jobbat i flera år med att ta fram programmet. Det var ute på remiss redan sommaren 2016, och har sedan dess omarbetats rejält. Många instanser såg just svårigheter i hur det konkreta arbetet för att bevara den biologiska mångfalden skulle gå till.
Programmet är nu antaget av miljönämnden, men frågan måste upp i kommunledningen för att den ska få bäring i hela staden.
– Vi i miljönämnden kan ju inte säga till andra nämnder och förvaltningar hur de ska agera för att bevara den biologiska mångfalden, det måste kommunledningen fatta beslut om, säger Helena Norin.
Även om de mer konkreta åtgärderna ännu inte är satta, finns ett antal delmål. Till exempel att den biologiska mångfalden i alla fall inte ska minska fram till 2025. Ett annat delmål är att alla göteborgare ska ha tillgång till natur- och kulturmiljöer inom promenadavstånd, femhundra meter, från sin bostad.
Tagit för lite hänsyn
I programmet trycker man också på att Göteborgs stad tidigare tagit alltför lite hänsyn till att folkhälsan faktiskt gynnas av att människor har nära till natur, friluftsliv och gröna stråk. Men konkreta åtgärder för att ändra på den saken saknas fortfarande.
– Det här programmet är ett försök att ta ett helhetsgrepp, att lyfta frågan, säger Helena Norin. Men det kommer att krävas mycket arbete, även av andra förvaltningar, för att få in värdet av biologisk mångfald i hela stadens arbete.