Tidigare i februari började en ny städupphandling gälla i Södertälje kommun. Företaget Miab – som för några år sedan köpte upp kommunala Telge rent – har därmed tappat sitt gamla monopol och redan nu vittnas det om försämringar i både arbetsvillkor och kvalitet.
– När jag kom till jobbet så fick jag höra att vår städare nu tjänar 1 500 kronor mindre i månaden, säger Vivi Havia, som jobbar i Södertälje kommuns resurscentrum.
Havia berättar även om andra städare som har arbetat längre och får lönen sänkt med 4 000 kronor i månaden. Många har förlorat jobbet helt. Hon tycker inte att det är acceptabelt, speciellt inte i en rödgrön kommun.
– Om nedskärning av lönen för de allra lägst betalda är resultatet av den förda politiken i en kommun där S, V och MP har majoritet, då undrar jag vem jag ska rösta på i det kommande valet. Jag skäms!
Staffan Norberg (V) berättar att Södertälje kommun bildade Telge rent för några år sedan, i syfte att samla kommunens städpersonal och säkra deras arbetsvillkor och trygghet.
– Det var en stor succé, men bolaget såldes ändå ut av kommunen, vilket vi reserverade oss mot.
När avtalet gick ut i höstas gjordes en ny upphandling. Buden var i regel mycket lägre än Miabs, och Staffan Norberg berättar att han ville försäkra sig om att städföretagen inte konkurrerade med sänkta löner.
– Jag fick till svar att lönerna var avtalsenliga, men sedan visade det sig att kollektivavtalen byttes ut i och med att man anslöt sig till fackförbundet Fastighetsanställda istället för Kommunal. Så det var en sanning med modifikation.
Det nya kollektivavtalet innebär en lägre lägstalön än det tidigare, vilket är anledningen till att städarnas löner nu har kunnat sänkas. Norberg tror inte att Miabs privata monopol var rätt lösning – hans mål är att starta kommunala Telge rent igen.
– Det här bekräftar att Telge rent aldrig skulle ha lagts ned. Jag tror egentligen inte att det var lönerna som gjorde den stora prisskillnaden, Miab tjänade nog väldigt mycket pengar på sitt privata monopol.
Inga krav på bibehållen lön
Södertäljes upphandlingar sker genom kommunägda dotterbolaget Telge inköp. VD Anna-Karin Renström förklarar att upphandlingen inte ställer krav på att städarna ska ha kvar samma villkor.
Är det okej att några städares löner har sänkts med så mycket som 4 000 kronor?
– I våra upphandlingar kräver vi kollektivavtalsenliga löner eller likvärdigt. Vad den exakta lönen är beror på avtalet mellan arbetstagare och arbetsgivare, säger hon.
Förutom sämre villkor för de anställda har det kommit klagomål på städningen sedan det nya avtalet trädde i kraft. Håkan Malmrot, rektor på Pershagenskolan i Södertälje, säger att det har blivit märkbart sämre.
– Det som inte fungerar måste dokumenteras och vi måste ha en bra dialog med städledare. Det har inte lyckats fullt ut än.
Det är alldeles för mycket som inte är städat, säger Malmrot.
– I förra veckan blev vi tvungna att stänga ett par toaletter på skolan.
Att det har kommit klagomål om kvaliteten på städningen tror Anna-Karin Renström delvis kan bero på att avtalet just har trätt i kraft.
– När man tecknar nya avtal och får en ny leverantör så har man i alla avtal en implementationsperiod.