SSU:s tidning Frihet: Vi gjorde helt fel – men högern hycklar
Bild: TT, Emil Nordfjell, Skärmdump Instagram (montage)
Dagens ETC
Kritiken haglar mot SSU:s tidning Frihet, efter ett uppmärksammat inlägg på Instagram. De har kallats för populister och reaktionärer som gör SD-liknande innehåll, och anklagats för att kasta hbtq-politik och kvinnor under bussen. Nu svarar Frihets redaktör Magnus Bjerg Sturm.
”Är du också trött på PK-politiker som vägrar prata om män som far illa?”
Orden sägs av en ung socialdemokrat i ett klipp publicerat av SSU:s tidning Frihet. Bildsättningen är Ulf Kristersson på Prideparaden, med en regnbågsflagga i hand. Klippet ställer upp regeringens politik för att förebygga och stoppa mäns våld mot kvinnor – mot att prata om hur utsatta män och unga män är för våld.
Tanken var aldrig att ställa det mot mäns våld mot kvinnor.
När Dagens ETC ringer upp Magnus Bjerg Sturm är han ångerfull.
– Det blev fel. Det vi och jag ville göra var att uppmärksamma otrygghet och ohälsa. Att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga män. Och att det finns ett enormt stigma om att prata om mäns hälsa i samhällsdebatten. Det är så att unga män och killar löper mycket större risk att misshandlas än kvinnor. Men tanken var aldrig att ställa det mot mäns våld mot kvinnor.
Regeringen ignorerar problem som rör unga män, om de inte är gängmedlemmar, säger Magnus Bjerg Sturm. Och Frihet ska fokusera på frågorna som regeringen struntar i.
– Regeringen gör ju allt värre när det gäller de här frågorna. Deras skattesänkningar och att de vägrar höja statsbidragen till kommunerna gör stor skada, det är pengar som verkligen behövs i vården, skolan och socialtjänsten. Samma gäller kulturverksamheten som unga deltar i.
Men varför går du på just PK-grejen? Vad är er kritik mot det?
– För mig så betyder PK någon som bara bryr sig om symbolpolitik. Det är det som det här handlar om, i mina ögon. Regeringen bryr sig inte och kommer aldrig att ta tag i problemen. Och sure, högern har försökt att ta det här begreppet och få det att betyda någon som är väldigt vänster. Men symbolpolitik är högerns grej, och då är det de som är PK.
Det skulle vara kritik mot att Ulf Kristersson är en sådan hycklare.
Magnus Bjerg Sturm ångrar bildvalet med Ulf Kristersson på prideparaden, och beklagar att det har uppfattats som kritik eller ett förminskande av hbtq-frågor.
– Det skulle vara kritik mot att Ulf Kristersson är en sådan hycklare. Men det blev helt fel och jag ångrar det. De som har kritiserat Frihet för det har rätt. Jag ångrar det mycket.
Hur menar du att Ulf Kristersson hycklar?
– Ena stunden vill han gå i Pridetåget, och den andra sätter han sig ner och samarbetar med SD som inte ens är inbjudna på Pride. Där sitter de och kommer överens om hemsk politik som gör att hbtq-personer utvisas till potentiella dödsstraff. Det är det som jag var ute efter, inte att kritisera Pride. Inte alls, säger Magnus Bjerg Sturm .
Kan du förstå kritiken mot innehållet och utformningen, att det låter som att mäns våld mot kvinnor inte är relevant om man också pratar om det våld män utsätts för?
– Ja, jag förstår den. I efterhand konstaterar jag att greppet vi använde för att regeringen inte gör tillräckligt varken när det gäller våld i nära relationer eller våldet som unga killar drabbas av inte lyckades. Vi misslyckades med det här inlägget och det gjorde att många tolkade det fel. Det ligger på oss. Jag vill vara ärlig och öppen med att säga att det gick för fort och paketerades fel. Och man gör fel ibland. Då får man förklara sig, säger Magnus.
Muf: Kastar hbtq under bussen
En av de som kritiserat inlägget och Frihet är Douglas Thor, ordförande för Moderata ungdomsförbundet.
– När jag såg inlägget trodde jag knappt att det var sant. Att SSU skulle göra så billiga poänger och väldigt tydligt inta en så populistisk position bara för att nå unga SD-grabbar gjorde mig förvånad. Sedan kan man fråga sig vad SSU menar när de hävdar att de inte har något med inlägget att göra? Det låter konstigt givet att Frihets ansvariga utgivare alltså är samma person som är SSU:s kanslichef.
Ska inte ungdomsförbund och deras verksamheter kunna ha en hård och raljant ton i sina utspel?
– Det kan de väl få ha, men det som gör mig förvånad är ju hur tydligt det är att de kastar feminismen och hbtq-politiken under bussen, säger Douglas Thor.
Luf: Förminskar kvinnohat
Marcus Willershausen sitter i förbundsstyrelsen för Luf. Även han kopplar Frihets inlägg till Sverigedemokraterna.
Jag tyckte det här lät som något SD:s kanal Riks kokat ihop.
– Jag blev helt häpen av inlägget, för jag tyckte det här lät som något SD:s kanal Riks kokat ihop. Att skrika ”men männen då?!” när man pratar om mäns strukturella och dödliga våld mot kvinnor, det är lika dumt som att skrika ”men svenskarna då?!” när man pratar om hedersförtryck. Ungdomsförbund får gärna vara raljanta och inte så gråa, men här var inte tonen det stora problemet, utan att SSU förminskar kvinnohat.
”Nytt sätt att prata med män”
Provokativa inlägg och vinklar är inte ett självändamål, säger Magnus Bjerg Sturm, men Frihet tänker inte heller begränsa sig av att vissa kan bli provocerade. Han tar upp att han själv är 22 år gammal och uppvuxen i Osby i norra Skåne, en bra bit från Stockholm och typiskt broilerland.
– Vi har valt ett nytt sätt att prata med vår målgrupp, unga män, som den breda vänstern har misslyckats med. Och det är en grupp som man i många fall till och med struntat i att vända sig till. Då förstår jag att vår kommunikation också väcker reaktioner. Vi dumförklarar inte unga män utanför storstäderna, utan lyssnar och tar upp frågor som är viktiga för dem. Vi lyssnar verkligen. Här hade det nog varit bättre att göra ett inlägg om Party-Uffe som festar, och så kunde han dansa till låten ”Murder on the dancefloor”.
Frihet ska arbeta självständigt från SSU, och enligt Magnus har man inte fått skäll från centralt håll om den här affären ännu. Han kan förstå att man blandar ihop de två.
– Vi är en fristående aktör, och kritik som egentligen ska till oss hamnar på SSU. De förtjänar inte det och det är klart att det gör mig ledsen.