Under veckan som gick duggade kontroverserna tätt kring Sveriges Radios skärpta krav på opartiskhet inför valet. Komikern Soran Ismail uppmanades att ta en paus från P3:s Morgonpasset eftersom han är starkt kritisk till Sverigedemokraterna utanför sitt arbete på radion. Daniel Nordström, chefredaktör på Arbetarbladet i Gävle, fick besked om att han portas som gästtyckare i Sveriges Radio Gävleborg med hänvisning till att han är politisk. Detta trots att han saknar koppling till tidningens socialdemokratiska ledarsida. Dessutom läckte ett internt brev från SR:s kanalchef i Malmö, som uppmanar medarbetarna till försiktighet i sociala medier, ”även när det handlar om ’goda’ saker som mänskliga rättigheter, människors lika värde och jämställdhet”.
– Det har spårat ur, säger en SR-medarbetare som Dagens ETC har talat med och som vill vara anonym.
– Nu förväntas man alltså strida mot SR:s stadgar, i och med att man inte tillåts stå upp för de mänskliga rättigheterna.
Har två olika Facebook-konton
SR-medarbetaren, som på fritiden är politiskt aktiv i bland annat flyktingfrågor och mot rasism, berättar att hen har två olika Facebook-konton för att kunna uttrycka sig fritt.
– Jag har ett arbetskonto, med mitt riktiga namn, som är helt själlöst och där jag inte uttrycker några åsikter, och ett privat konto med annat namn och utan bilder så att jag inte kan identifieras. Det är som att leva ett dubbelliv.
SR-medarbetaren säger att hen blivit tillsagd av chefer flera gånger om att vara försiktig med att visa sitt politiska engagemang på fritiden.
– De har inget emot mina åsikter, men säger att det inte får komma ut. Jag får inte synas i manifestationer mot rasism, inte vara engagerad i solidaritetsgrupper och så vidare. Men om man inte får engagera sig på fritiden blir man ännu mer sporrad att få utlopp för sitt engagemang inom jobbet.
Det interna brev till Sveriges Radios medarbetare i Malmö som uppmanar dem till försiktighet i sociala medier har mött skarp kritik, bland annat av SVT:s Janne Josefesson.
– Formuleringarna är högst märkliga, säger han till Expressen.
– Att man ska vara försiktig och tänka till vad det gäller mänskliga rättigheter, människors lika värde och jämställdhet. Det är väl snarare där vi ska vara väldigt klara och tydliga var vi står.
– De tre exemplen är sådant som vi enligt avtalet ska ta ställning för.
”Allting har en avsändare”
SR i Malmös kanalchef, Anne Sseruwagi, menar att uppmaningen har misstolkats, och att det handlar om att medarbetarna inte ska visa sina partisympatier på fritiden.
– Det kan finnas event i stil med demonstrationer och kampanjer där avsändaren i sociala medier är en enskild person och saken är bra, men där det visar sig handla om ett partipolitiskt initiativ, säger Anne Sseruwagi till Dagens ETC.
– Om man syns i många sådana sammanhang profilerar man sig politiskt. Allting har en avsändare, och det är viktigt att vi förhåller oss kritiska och kollar källorna även som privatperson.