Ett skogsklätt berg vid en strandtomt i Vaxholm har blivit ett kraterlikt hål där det planeras för en lyxvilla ritad av en kändisarkitekt. Men någon ansökan togs aldrig upp i byggnadsnämnden – och nu polisanmäls kommunchefen och nämndens ordförande av en lokal förening.
– Så här får man inte bygga, säger en ledamot i Vaxholms byggnadsnämnd.
• Video: Hätska mötet där ordföranden konfronteras med kritiken: “Man tappar hakan”
Alexander Jacobsson
En sensommardag förra året började lägenhetshuset på Vaxön i Vaxholm med utsikt mot Bogesund att skaka i grundvalarna. En boende berättar för Dagens ETC att hon kände tryckvågor från explosioner i bröstkorgen. Var smällarna kom ifrån var hon först helt ovetandes om. Några veckor senare var tomten på bergssluttningen ned mot vattnet bortsprängd och en gigantisk grop uppdagade sig.
Det blev startskottet till en infekterad konflikt i kommunen, där ord står mot ord, om att det har försiggått ett spel bakom bygglovsansökan för att undgå allmänhetens och oppositionens kännedom. Genom byggrätten fick fastighetsägaren, verksam på en framgångsrik arkitektbyrå, möjligheten att spränga bort en hel tomt som nu står som ett öppet sår i naturen. Här ska en tvåvåningsvilla byggas i betong med swimmingpool.
Huset är ritat av Thomas Sandell, en av Sveriges mest kända arkitekter, som bland annat medverkat i SVT:s ”Hemma hos arkitekten”. Föreningen Värna Vaxholm som bedriver opinionsbildning för att bevara Vaxholms kulturhistoriska värden tycker att markberedningen har förstört naturen. De menar att bygglovet strider mot gällande detaljplan som klargör att särskild hänsyn måste ta till naturen och omgivningens egenart vid nybyggnation.
– Marken har börjat erodera och här har de tagit en bit av kommunens mark, säger Catarina Baldo Zagadou, som är ordförande i föreningen när hon visar den tomten som varit en grop i ett års tid.
”Tror man blev starstruck”
Ett byggstaket omgärdar gropen som går längs en turistpopulär vandringsled. Det är ungefär tio meter ner till nya marknivån där förberedelse görs för en husgrund. Eftersom bygglovet beviljades via delegation, alltså att beslutsrätten i ett enskilt ärende flyttas över till en politisk förtroendevald eller tjänstemannachef, behövdes ansökan inte tas upp i byggnadsnämnden. På så vis fick varken politiska företrädare eller allmänheten kännedom om byggplanerna innan tidsfristen för överklagan gick ut. Då var det för sent att stoppa projektet.
Catarina Baldo Zagadou anser att den demokratiska ordningen i kommunen rundades. Hon anklagar stadsbyggnadschefen Christoffer Amundin och nämndens ordförande Jan Reuterdahl (L) för att ha brutit mot Vaxholms delegeringsordning eftersom bygglovet var för omfattande att besluta på delegation. Nyligen polisanmälde föreningen de båda männen för att medvetet ha begått tjänstefel.
– Vi menar att man tog ett delegationsbeslut med flit för att undvika nämnden, säger Catarina Baldo Zagadou som även är medlem i det nybildade partiet Vaxholmsdemokraterna.
Föreningen påstår även att fastighetsägaren lotsades till ett godkänt bygglov via privat konsultation av Amundin och Reuterdahl.
– Jag tror man blev starstruck av att få en Sandellritad villa i Vaxholm, säger hon.
”Vill profilera sig inför valet”
Bygglovschefen i Vaxholms stad Christoffer Amundin hävdar att beslutprocessen gick korrekt till och att bygglovet är planenligt.
– Man lämnar inte bygglov för ingrepp i naturen utan man lämnar bygglov för en byggnad. Sedan har kanske den här fastighetsägaren gjort lite för mycket och fällt för många träd och vi har ett tillsynsärende för olovligheter som vi vet är gjorda, säger han.
Den berörda fastigheten med tillhörande trävilla från förra sekelskiftet köptes 2019 för 10,5 miljoner kronor. Huset var fallfärdigt och revs omgående efter att bygg- och rivningslov beviljades i mars 2021. Christoffer Amundin medger att det för närvarande ser illa ut med det stora hålet i naturen men påtalar att fastighetsägaren är skyldig att återställa naturen när byggnationen är klart. Han tycker att kritiken mot byggtillståndet snarare handlar om ett försök att göra hålet till en valfråga.
– Föreningen verkar i symbios med ett lokalt parti som vill profilera sig inför valet, säger han.
00:00
00:00
00:00
Ledamoten Lars Arb Zachrisson sitter som politisk vilde i byggnadsnämnden och är ordförande i nybildade partiet Vaxholmsdemokraterna. Han menar att han fick insyn i ärendet först långt efter tomten sprängts bort.
– De sa att det är inget vi kan göra något åt. Sedan ett halvår senare när jag fick se handlingarna och jämförde med detaljplanen såg jag att de ljög. Så här får man inte bygga, säger han.
Planeras bli 19 meter högt
Längs vägen finns tre-fyra pittoreska villor i trä, byggda runt förra sekelskiftet. Lars Arb Zachrisson tycker att den planerade lyxvillan som han kallar för ”betongbunker” både i stil och storlek kraftigt avviker från omgivningens natur och arkitektur enligt detaljplanen. Bland annat får nya hus bara byggas med två våningar men villan är planerad att bli nära 19 meter högt.
– De har gjort ett tvåvåningshus som borde vara ett fyravåningshus, säger han.
Mejlväxling mellan förvaltningen och fastighetsägaren visar att en handläggare först gav avslag på bygglovsansökan. Några månader senare lämnades en ny justerad ansökan in som annan handläggare beviljar. Christoffer Amundin bekräftar att han hade dialog med fastighetsägaren men att det handlade om att säkerhetsställa att ansökan uppfyllde kraven.
Tycker du verkligen att särskild hänsyn har visats till naturen sett till hålets storlek?
– Återigen, du är inte professionell och inte van att hantera sådant här. Alltid när man bygger blir det stora ingrepp på naturen, sedan när man återställt marken blir alla nöjda och säger att det blev inte så farligt, säger han.
Byggnadsnämndens ordförande Jan Reuterdahl (L) skriver i ett mejl att han inte vill kommentera polisanmälan innan en eventuell förundersökning inletts.
”Eftersom ärendet genom polisanmälan numera har gått in i en ny fas så skulle jag sannolikt begå tjänstefel om jag kommenterade saken ytterligare innan förundersökningsledaren har sagt sitt.” skriver Jan Reuterdahl i ett mejl.