Trots månader av utspel från olika håll, menar Elisabet Lann (KD), ordförande i äldre-, vård- och omsorgsnämnden, att säkrandet av svenskakunskaperna inom äldrevårdens personal avgörs på nästa nämndmöte.
Någon exakt kopia av Botkyrkamodellen kanske det inte blir, men nämnden vill se bättre rekryteringsprocesser överlag och testen kan också ge arbetsgivaren prov på bemötande och lämplighet.
– Det här passar inte vem som helst. Man behöver ha personlig lämplighet, rätt kompetens och erfarenhet, säger hon.
Hon kallar bemanningen en ödesfråga, men vill också få upp tempot för ”välfärdsteknik”. Sensorer, kameror och läkemedelsrobotar ska ge personalen mer kvalitetstid med omsorgstagarna.
– Där upplever jag att Kommunal inte är lika ivriga att driva på i den riktningen. Men det är viktigt att de inte uppfattar det som att människor ska ersättas av teknik utan det handlar om att det inte finns tillräckligt med människor som kan jobba inom äldreomsorgen i framtiden. Vi måste göra den omställningen.
”Behöver effektivisera”
Elisabet Lann (KD) vill att äldreomsorgen slutar betraktas som ett lågtröskelarbete och konstaterar att dess personal fick stadens högsta löneökning med tre procent förra året.
Men liksom all diskussion om kommunal ekonomi i Göteborg kör vi fast i ekonomiska begrepp.
– Vi sparar ju inte, vi skjuter ju till hela tiden, säger Elisabet Lann (KD).
Som Dagens ETC tidigare skrivit har staden konsekvent skrivit upp sin budget med mindre än vad Sveriges kommuner och regioner förutspår att kostnadsökningarna blir under året. Även när ”facit” kommer ligger staden under.
– Man kan inte bara lägga på och lägga på. Man behöver effektivisera och förbättra verksamheten för annars blir det nånting som bara växer och växer och blir dyrare utan att bli bättre, säger Elisabet Lann.
Om man inte har effektiviserat det praktiska arbetet så har jag svårt att se hur det automatiskt blir bättre när man gör en ekonomisk effektivisering?
– Man behöver effektivisera det praktiska. Som hur vi organiserar rutterna: i Göteborg tillbringar hemtjänstpersonalen mindre än halva arbetstiden hemma hos omsorgstagarna. Vi kan inte bara anställa mer och mer personal – vi måste använda den personal vi har på ett bra sätt.
Men borde man inte göra det innan man skär i den ekonomiska resursen?
– Kommer det bara till mer pengar i utgångsläget så gör man ju inte det effektiviseringsarbetet. Det görs samtidigt så att det blir gjort.