– Det här språktestet man gör i Botkyrka är att du får ett patientfall där du muntligt ska redovisa hur du ska hjälpa en patient och så får du samma fall där du ska dokumentera. Och sen bedöms man utifrån det, för det är det som är viktiga i vårt yrke, säger Silvana Vretoska, sektionsordförande för äldreomsorg på Kommunal i Göteborg.
Staden har också kompetensutveckling för befintlig personal och det hoppas man kunna jobba mer med. I nuläget hamnar också kollegor i kläm, såväl de som måste täcka upp när språkkunskaper brister, som de vars svenska anses otillräcklig.
– Man utnyttjar dem och så tickar las-dagarna på. Sedan heter det att ”vi kan inte anställa dig för du kan inte svenska tillräckligt”. Det är inte schysst, säger Silvana Vretoska.
Brist på personal
Nu är det dessvärre inte så att språkkompetensen är det enda problemet för personalen inom äldrevård och hemtjänst. Verksamheterna står inför omfattande pensionsavgångar och bristen på undersköterskor och annan utbildad personal är stor.
Förvaltningsdirektör Babbs Edberg tror att fördelarna med att arbeta inom äldrevården måste belysas, för att yrket ska kunna få högre status och locka nya anställda
– Det är ett av de viktigaste jobben som finns och det borde vi bli bättre på att lyfta fram och prata om. Men självklart måste andra förutsättningar hänga med där. Det är allt från lön och arbetstider, till att man som chef har en rimligt stor arbetsgrupp att arbeta tillsammans med, säger hon.
Silvana Vretoska tycker inte att omsorgskollegorna fått tillräcklig uppskattning för sin insats under pandemin. Medan andra kunde jobba hemma, tvingades undersköterskor att slita på jobbet och därtill stanna hemma med inkomstbortfall vid minsta symtom.
– Ekonomin är så eftersatt som den kan vara. Man utnyttjar alla som jobbar i äldreomsorgen idag för att vi älskar vårt jobb och jobbar med hjärtat. Nu räcker det från vårt håll känner vi. Alliansen som bestämmer i minoritet i Göteborg behöver peka med hela handen och tala om: vad är det för vård de vill att vi ska utföra för de pengar de skjuter till? Det är inte många, de kronorna. Man kan inte kräva hundraprocentig styrka och betala för 30, säger Silvana Vretoska.
Blir fattigpensionärer
Att det är nog nu ska poängteras med en fysisk manifestation i Göteborg maj. Ett äldreomsorgsuppror har startats och det trycker på behovet av högre löner, flexibel schemaläggning och anpassningar för ensamstående och äldre kollegor som bland annat önskar längre arbetspass mot mer återhämtning. Silvana Vretoska menar att många som går i pension inte kan njuta av den.
– Man har slitage på kroppen, man har ont, vissa måste gå tidigt i pension för att man inte gör tillräckliga anpassningar för dem. Vi behöver både ergonomiska och schemamässiga anpassningar. När vi blir äldre och har ont i kroppen, ja då är vi helt plötsligt en arbetsbelastning och då vill man ju helst göra sig av med oss. Men vi har för det första inte ens inte råd att gå tidigt. Den generation som ska gå i pension nu, de är fattigpensionärer. Och det här har våra politiker skapat, säger Silvana Vretoska.