Det går inte en dag utan att Emelie Sörquist funderar över klubbens framtid. Hon är sponsoransvarig på Göteborg HC och har sedan i höstas kontaktat över 100 lokala företag för att fråga om de vill sponsra klubben. En handfull av företagen har gått med på att träffa henne men bara ett har gått hela vägen och blivit en sponsor.
– Några av företagen jag kontaktade lägger enorma sponsorpengar på hockey i Göteborg. De tyckte att vi gjorde en rolig och viktig satsning men ville inte stödja oss ekonomiskt, säger hon.
Laget tillhörde tidigare Hisingen hockey men lämnade föreningen 2014 eftersom de upplevde att de hela tiden fick sämre villkor än herrlagen. Förhoppningen var att det skulle bli annorlunda med en egen klubb men Emelie Sörquist hade inte trott att det skulle vara så svårt att få sponsorer.
– Jag får en känsla av att företagen inte bryr sig om damhockey. De säger det inte rakt ut utan skyller på att de inte har några pengar, säger Emelie Sörquist.
De flesta av spelarna i laget arbetar heltid och tränar hockey 30 timmar i veckan ovanpå det. Spelarna har ingen lön utan betalar tvärtom en avgift för att spela. De köper sin utrustning själva och ibland betalar de även resor till och från matcher.
– Vi kämpar för att överleva varje dag och det är ett stort stressmoment för alla. Om vi inte får in mer sponsorpengar snart måste vi kanske lägga ner och då finns det ingen elitsatsande hockeyklubb för damer i Göteborg, säger Emelie Sörquist.
Ojämlikhet inom lagsporterna
I dag är 46 procent av alla svenska idrottsutövare kvinnor. Men av alla sponsorpengar från privat och offentlig sektor går bara 20 procent till tjejer och kvinnor. Det visar en rapport från Idrottsekonomiskt centrum i Lund som kom 2014.
Rapportförfattaren Björn Anders Larsson säger att inom individuella sporter som tennis och golf fördelas resurserna relativt jämställt. De stora skillnaderna finns inom de stora lagsporterna.
– Det har blivit mer jämlikt men det finns fortfarande enorma skillnader. Strukturen är så seg att jag är osäker om idrottande tjejer någonsin ska få samma resurser som killar, säger Björn Anders Larsson.
Startade en stiftelse
För fem år sedan startade landslagsmålvakten Caroline Jönsson stiftelsen Fairpay för att uppmärksamma den orättvisa fördelningen av ekonomiska resurser inom idrotten. De arbetar med att få kommuner och företag att bli jämställda sponsorer. Verksamhetsutvecklaren Isabelle Widmark tror att en anledning är traditioner.
– Idrotten har alltid har varit ojämlik och det är nästan som om man accepterar det. Man vill inte prata feminism inom idrotten, säger hon.
”Fler börjar fatta”
Hon förklarar att den ekonomiska ojämlikheten inom sporten innebär att tjejer inte får samma förutsättningar att uppnå sin fulla potential.
– Vi vill att tjejer ska kunna drömma om samma saker som killar. De ska också kunna leva på sin idrott. Om man ser det ur ett samhällsperspektiv handlar det om att ta tillvara på alla människors kompetens. Alla vinner på om grupper och individer får möjlighet att utvecklas, säger Isabelle Widmark.
Sedan starten för fem år sedan har hon märkt att fler blivit medvetna om frågan om jämställd sponsring. Tidigare sökte de själva upp företag och kommuner men nu har de börjat kontakta Fairpay i stället.
– Fler börjar fatta att de kan tjäna på det här. Nu hoppas jag att ännu fler börjar se damidrott som sak som man vill stödja så att dagens unga tjejer ska kunna bli proffs.
För spelarna i Göteborg HC är det dock långt kvar innan de kan spela hockey på heltid. När laget skulle kvala till den högsta serien i vintras fick alla i klubben be sina vänner och bekanta att swisha pengar för att de skulle kunna delta.
”Inte värdigt”
– Det är inte värdigt en seriös hockeyklubb. Vi är beroende av snabba sponsorpengar för att överleva från vecka till vecka och då är det svårt att göra långsiktiga satsningar. Om vi fick in fler och större sponsorer skulle vi kunna ha fler tjejer vår hockeyskola och truppen skulle äntligen kunna fokusera helt på hockeyn, säger Emelie Sörquist.