– Detta kommer absolut att vara en stor snackis. Inom Liberalerna är det väldigt känsligt hur man ska hantera den här typen av parlamentariska lägen. Det handlar inte bara om Hässleholm utan är något nästan alla svenska kommunpolitiker måste hantera på ett eller annat sätt, säger Svend Dahl, statsvetare, författare och chef för Liberala nyhetsbyrån.
Det var i november som Hässleholms rödgröna styre med S, MP, V och C föll efter att Sverigedemokraterna röstat på Alliansens budget. En tid av politisk kaos följde, men sedan 1 mars styrs Hässleholm enligt en ny politisk modell där allianspolitiker innehar ordförandeposter i alla nämnder och styrelser. Vice ordförandena kommer från SD. L-ledningen har riktat hård kritik mot partikamraterna i Hässleholm.
"Liberalerna förhandlar inte med SD. M+L+KD i Hässleholm satte sig från och med i går i beroendeställning av SD. Inte acceptabelt", twittrade Jan Björklund när den nya politiska organisationen trädde i kraft.
Lämnar sina uppdrag
Situationen splittrar också Liberalerna i Hässleholm. Nyvalde ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Mikael Koenen (L), deklarerade i samband med maktövertagandet att han tänkte avgå senare i år. Bara några dagar efteråt avslöjades att SD:s toppnamn och kommunstyrelsens vice ordförande Ulf Erlandsson spridit rasistiska texter på Facebook. Det bidrog till att Koenen nu tänker lämna alla politiska uppdrag, inte bara ordförandeposten.
– För mig är det jätteviktigt att kunna se mig själv i spegeln och mina barn och mina vänner i ögonen. Det handlar mycket om att vara trovärdig som människa för alla som känner mig, säger Mikael Koenen.
Orättvist behandlade
Samtidigt tycker han att partiledningen behandlat Liberalerna i Hässleholm orättvist och påpekar att det inte går att jämföra den politiska situationen i en kommun med den som råder i regering och riksdag.
– De har bara gått ut och twittrat och fördömt oss utan att ta reda på någonting. Vår riksdagsman Christer Nylander har stöttat oss. Han tycker inte detta är bra alls men har ändå lyssnat. Ingen i partiledningen har tagit kontakt med oss, säger Mikael Koenen.
Han tror att det är helt uteslutet att Liberalerna skulle kunna ingå i en regering där SD får ministerposter. Inte heller Svend Dahl tror på ett sådant scenario. Mer realistiskt skulle vara att Liberalerna ingår i en renodlad alliansregering som styr med hjälp av SD:s stöd i riksdagen. Detta trots den motvilja som finns inom partiet.
– Frågan är extra känslig för många i Liberalerna. Det finns en väldigt stark uppfattning om dem själva som den ideologiska motpolen till Sverigedemokraterna och ett genuint ideologiskt engagemang av att inte vara i närheten av dem, säger Svend Dahl.
SD-stöd i Landskrona
Hässleholm är heller inte den första kommunen där Liberalerna ingår i ett styre som är beroende av SD. I Landskrona har partiet styrt med passivt stöd från SD de två senaste mandatperioderna.
– Det finns ju framgångsrika exempel där Liberalerna styr med någon form av stöd från Sverigedemokraterna. Torkild Strandberg styr en kommun (Landskrona, red. anm.) som sedan länge har den här typen av oklart majoritetsförhållande och där SD ingår i underlaget. Sådant gör frågan än mer komplicerad, säger Svend Dahl.