BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Nu menar han att han blivit utsatt för en kupp av partiets ansikte utåt Ulf Kamne. Dagen innan mötet där listorna presenterades skrev Kamne ett Facebookinlägg riktat till alla medlemmar i MP Göteborg. Där presenterades bland annat planerna om ett möte för att diskutera Muncks framtid i trafiknämnden.
– Om Ulf Kamne såg min debattartikel om Västlänken som ett politisk problem, då är det hans ansvar att ta upp det i kommunfullmäktigegruppen och agera omedelbart. Men istället väntade han en och en halv vecka och gick direkt ut till medlemmarna inför medlemsmötet. Då bryter han på flera sätt mot hur vi jobbar.
Henrik Munck menar nu att Ulf Kamnes agerande inför årsmötet kommer få interna konsekvenser i Miljöpartiet. I första hand vill han lyfta frågan i Miljöpartiets styrelse i Göteborg, men öppnar för att frågan kan komma att tas upp i MP:s riksstyrelse.
– Det kan bli aktuellt att lyfta det här till MP:s riksstyrelse. Är det frågan om kupp och odemokratiskt beteende inför ett val är det omedelbart en fråga för riksorganisationen. Om inte ett parti reder ut en sådan här händelse av egen kraft har partiet verkligen ett problem. Jag hoppas att alla inblandade nu ser att det här måste redas ut.
Får inte medhåll om problembild
Men Henrik Munck får inte medhåll om de interna problem han målat upp av partiets ordförande i Göteborg, Anna Sibinska. Hon säger att det inte finns planer på att diskutera händelse i partiets styrelse.
– Om Henrik Munck har synpunkter på hur mötet har hanterats så får han vända sig till revisionen. Men jag menar att mötet har gått till på ett korrekt sätt.
Vad menar du har hänt?
– Det vill jag inte gå in på. Vårt möte har gått till som det skulle så jag ser ingen anledning till att diskutera det. Om det är frågor som rör Ulf Kamne är det bättre att du tar dem direkt med honom, jag vill inte recensera det här på något sätt.
Utöver den fråga som fått mest uppmärksamhet i efterspelet, den om Västlänken, har även Henrik Munck sågat Miljöpartiets integrationspolitik. Men han menar dock att han inte utmanar partilinjen, utan att han vill ta ansvar utifrån de uppdrag han har.
Ulf Kamne säger själv att han inte delar den beskrivning av händelserna som Henrik Munck ger. Tvärtom menar han att han i ett tidigt skede svarat på Muncks debattartikel, tillsammans med andra partiföreträdare. Att Ulf Kamne och Henrik Munck inte pratat om situationen tidigare beror på att det var först efter Muncks sista debattartikel om Västlänken som Ulf Kamne kände behovet att reagera.
– Jag har inte lagt mig i det här så mycket. Men när han går ut medialt och säger att han har en annan uppfattning än partiet i den stora frågan om Västlänken blir det väldigt tveksamt om han kan företräda partiet i den frågan. Artiklarna har heller inte förankrats med oss. Det var inte konstigare än så.
Henrik Munck menar själv att ditt inlägget syftade till att påverka mötet. Stämmer det?
– Det blir ett lite märkligt påstående när det är han som skrivit debattartiklarna och han som valt att publicera dem nu. Vad hans syfte med tajmingen är vet inte jag, men jag har reagerat på det som han skrivit.
Så du menar att det inte är ditt inlägg utan debattartiklarna i sig som påverkat medlemmarna?
– Ja, så kan man se det. Sen är det svårt att säga exakt, då måste man fråga var och en som röstat varför de gjorde sitt val.
Kamne: Frågan har fått för stort utrymme
Ulf Kamne menar att frågan fått för stort utrymme den senaste tiden. Han upplever inte att Henrik Muncks linje har stöd internt i miljöpartiet.
– Den bilden som finns i media är inte i närheten av hur intressant frågan är internt. Det finns en tydlig enighet om Västlänken hos oss. Vi ser ju Västlänken som det bra inslaget i Västsvenska paketet.
Henrik Munck menar dock å sin sida att han har stöd för sin linje i Västlänkenfrågan.
– Jag uppfattar att jag på flera sätt har ett stort stöd hos en del av partiet, säger han.